Forrás: Független Hir.tv

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter mint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagja szerdán kezdeményezte, hogy a testület rendelje el a Magyar Gárda ellen indított és a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő per soron kívüli intézését – tájékoztatta az MTI-t a tárca sajtóosztálya. A miniszter álláspontja szerint „a Magyar Gárda működése a közvéleményt erősen foglalkoztatja, ezért a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű a szervezet feloszlatása iránt benyújtott kereset mielőbbi elbírálása” – tartalmazza a minisztériumi közlemény.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán az MTI-t korábban arról tájékoztatták, hogy a Magyar Gárda ellen, a társadalmi szervezet megszüntetése érdekében indított per tárgyalását április 14-ére tűzték ki. A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya december 17-én nyújtott be keresetet a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatása érdekében. Az ügyészség akkor azzal indokolta döntését, hogy álláspontjuk szerint a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolja tevékenységét. Az ügyészség tájékoztatása szerint keresetlevelük zömében a Tatárszentgyörgyön történteken alapul.

 

Bizonyítékokat, felvételeket és egyéb adatokat szereztek be, amelyek alapján arra jutottak, hogy a szervezet feloszlatását kérik. A Fővárosi Főügyészség már októberben közölte: törvénytelenül működik a Magyar Gárda, mert a szervezet egyes céljai, mint a katasztrófaelhárítási és rendvédelmi feladatok ellátása, nem szerepelnek az egyesület alapszabályában.

 

| | | | | MTI / hir.TV

Comments are closed.