Forrás: Magyar Rádió

Bujkál a palesztin miniszterelnök – Iszmail Hanije merénylettől tart. Aggodalma nem ok nélküli, legutóbb – hétfő délelőtt – az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke nyilatkozta, hogy szerinte a Hamász összes vezetőjét meg kell ölni.

Egy Londonban megjelenő arab újság alapján Izraelben úgy vélik, hogy Iszmail Hanije, a Hamaszos gázai miniszterelnök illegalitásba vonult. Azért döntött a bujkálás mellett, mert a gázai rakétázás megtorlásaként az utóbbi napokban több izraeli politikus is úgy nyilatkozott, hogy ki kellene terjeszteni a célzott kivégzéseket egészen a Hamasz vezérkaráig.

Mostantól Hanije legszűkebb környezetében tudják, hogy merre is található a gázai miniszterelnök. A Hamasz szóvivője azt nyilatkozta, hogy egy Hamasz-vezér esetleges likvidálására páratlan választ adnának. Közben az izraeli hadvezetés egyelőre megpróbálja elkerülni a nagyszabású gázai szárazföldi bevonulást. Bár súlyos nyomás nehezedik a politikusokra, amiért nem képesek leállítani a rakétákat az övezetnél.

A biztonsági kabinet úgy döntött, hogy egyelőre az eddigi lépéseket fogják komolyabb fokozatra kapcsolni. Több légi csapást és likvidálást hajtanak végre, de az izraeli katonák nem lépnek túl egy 3 km-es sávot a gázai övezet túloldalán.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.