Forrás: Blikk

Nyolcvanéves korában Marylandben meghalt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő.

A demokrata párti Lantos, aki a washingtoni kongresszus alsóházában a külügyi bizottság elnöke volt, január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától. A 80 éves politikus a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban hunyt el.

Tom Lantos 1928-ban született Budapesten. A második világháborúban munkaszolgálatra deportálták a nácik, ahonnan megszökött. 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált. Ő volt az amerikai kongresszus egyetlen holokauszt-tűlélője.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február elsejei születésnapja alkalmából szerette volna hazánkért tett érdemeiért kitüntetni, de a budapesti születésű poltikus egészségügyi állapotára való tekintettel ezt elhalasztották.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége megrendüléssel értesült Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő haláláról, és tisztelettel adózik emléke előtt. A Fidesz az hangsúlyozta, Tom Lantos nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban megértsék és támogassák a határon túli magyarokat abban a küzdelemben, amit identitásuk megőrzéséért folytatnak.

Sólyom László köztársasági elnök magánlevélben nyilvánít részvétet Tom Lantos családjának.

Tom Lantos halálával Magyarország elvesztette legfontosabb képviselőjét az amerikai döntéshozásban – mondta Göncz Kinga külügyminiszter, aki – mint fogalmazott – „borzasztóan megdöbbent” a halálhír hallatán.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország és a régió valamennyi polgára elveszített valakit, aki nagy tehetséggel, őszinteséggel és hatalmas befolyással képviselte ennek a hányatott sorsú térségnek az ügyét.

A Magyar Szocialista Párt valamennyi tagja mély fájdalommal hajt fejet Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő emléke előtt. „Tom Lantos az életével bizonyította be, hogy a demokrácia, a szabadság és az emberség képes győzni a diktatúra és az embertelenség fölött.” – írták az MTI-nek küldött közleményükben.

„Tom Lantos volt az egyetlen lobbistája Magyarországnak az Egyesült Államokban, sokat lehetett tőle tanulni” – mondta Dávid Ibolya. „Az elmúlt húsz év azt bizonyította nekünk, hogy az amerikai törvényhozásban egyetlen jó értelemben vett lobbistánk volt, aki a magyar érdek és a magyar ügy mentén szót emelt, és ez Tom Lantos volt – tette hozzá az MDF elnöke.

Comments are closed.