Forrás: Index

Az olaszországi rabbik szüneteltetni akarják a párbeszédet a katolikus egyházzal egy nagypénteki ima új szövege miatt, amely korábbi változatához hasonlóan a zsidók Krisztushoz való megtérését tartja kívánatosnak. Az olaszországi rabbik gyűlése ilyen értelmű közleményt adott ki szerdán, Giuseppe Laras elnök aláírásával. Riccardo Di Segni római főrabbi szerint „az ima a zsidók megtéréséért…a zsidó-keresztény párbeszéd folytatásának akadálya”.

A szóban forgó nagypénteki ima csak a régi, latin rítusú miserendben szerepel. XVI. Benedek pápa azonban tavaly júliusban ismét lehetővé tette a latin rítus szerinti misézést a nemzeti nyelvű mise alternatívájaként, így szabad utat adott annak, hogy az ima használata ismét elterjedjen. Emiatt zsidószervezetek hangot adtak aggodalmuknak. Válaszul Tarcisio Bertone, a vatikáni államtitkárság vezetője (kormányfő) megígérte, hogy megoldják a problémát. Hivatala kedden a Vatikán hivatalos lapjában, a L,Osservatore Romanóban nyilvánosságra hozta az ima új szövegét.

A rabbik szerint noha az új szövegben már nem szerepel „a zsidók vaksága” kifejezés, de az azt helyettesítő rész – az Isten „világosítsa meg szívüket” – fogalmilag azonos a régivel, még ha „nyilvánvalóan kevésbé erős” is. A legsúlyosabb sértés az új könyörgésben az, hogy a zsidók ismerjék fel Krisztusban a Messiást – hangsúlyozzák.

„Természetesen a pápa szabadon dönt afelől, hogy mit ítél jobbnak az egyház és a hívek számára, ennek ellenére egy ilyen liturgiai formula elfogadása élesen ellentmond a judaizmus és a katolicizmus legkevesebb negyven évi, gyakran nehéz és viharos párbeszédének, amely így látszólag nem hozott semmilyen konkrét eredményt” – olvasható a közleményben. A rabbik szerint a szóban forgó ima arra utal, hogy „a párbeszéd gondolatával a zsidók katolicizmusra térítése a végső cél, ami nyilvánvalóan elfogadhatatlan számunkra”. Ez a helyzet „legalábbis arra késztet minket, hogy szüneteltessük a közös gondolkodást a katolikusokkal való párbeszéd keretében, és előbb értsük meg, hogy valójában mik az ő szándékaik” – teszi hozzá az olaszországi rabbik gyűlése. h i r d e t é s

Comments are closed.