Forrás: BPI

Magyar parlamenti képviselők

A közel-keleti helyzetről és a béketeremtés folyamatáról tájékozódnak a héten magyar parlamenti képviselők Jordániában, Izraelben, a palesztin területeken és Egyiptomban a „Parlamentek a Békéért” elnevezésű interparlamentáris fórum keretében.

A rendezvényt a MedBridge Nemzetközi Stratégiai Központ szervezte azzal a céllal, hogy részletes áttekintést nyújtson mintegy 25 európai parlament képviselőinek a közel-keleti helyzetről. A közel 70 fős delegációban az Országgyűlés részéről Hárs Gábor és Szabó Vilmos MSZP-s képviselők vesznek részt.

Hárs Gábor az MTI-nek Tel-Avivból szerdán telefonon elmondta, hogy a palesztin-izraeli válságban érintett államok számos vezetője fogadta a delegációt a fórum során. A parlamenti képviselőket Jordániában audiencián fogadta a jordániai királyi pár, majd tájékoztatást kaptak a külügyminisztertől és megbeszélést folytattak helyi parlamenti képviselőkkel. Izraelben találkoztak Simon Peresz államfővel, Ehud Olmert miniszterelnökkel, valamint a külügyminiszterrel és házelnökkel. Palesztin részről Mahmúd Abbász elnök fogadta az európai parlamentek küldöttségét.

A magyar képviselő elmondta, hogy a tájékoztatókon kiemelt téma volt Európa szerepe a közel-keleti helyzet stabilizálásában. A felkeresett országokban hangsúlyozták: Európától alapvetően azt várják, hogy erősítse a térség gazdaságát és valamennyi féllel alakítson ki gazdasági kapcsolatokat.

Az európai képviselők szerda este Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel találkoznak Kairóban, majd csütörtök reggel az egyiptomi külügyminiszterrel folytatnak megbeszélést

BreuerPress+Mti

Comments are closed.