Forrás: Blikk

RIO DE JANEIRO – Csaknem 700 ezer turista és több millió helybeli özönlötte el a hét végén a brazil főváros utcáit. A legendás riói karnevál teljes gőzzel zakatol, pedig a háttérben botrányok, drogkereskedelem, 50 tonna lefoglalt kábítószer, betiltott holocaustfelvonulás és lefejezett hullák húzódnak meg.

Még több lengén öltözött brazil lányért kattints a fotóra!Komoly bajban Brazília két vezető szambaiskolája. A szombaton kezdődött karneváli felvonulások egyik, több százezer dolláros költséggel készült látványelemét kitiltották az ünnepségről. A Viraduoro iskola által tervezett és kivitelezett teherautókonvojon a holocaust emlékére meztelen, csontsovány, egymásba tekeredett holttestek hívták volna fel a figyelmet újkori történelmünk egyik legnagyobb emberellenes bűncselekményére, bár az összképet erősen rontotta volna a hiányos öltözetben szambát lejtő Hitler-figura. A konvojt úgy, ahogy van, kitiltották a felvonulásról a riói zsidó közösség tiltakozására, de nem ez volt a nagy múltú iskola egyetlen problémája az idén.

A Viraduoro egyik vezető tagjának lemészárolt és megcsonkított holttestét két hete találták meg a főváros külső kerületében.

A másik botrány, ami a karneváli tömeget a szokottnál is nagyobb izgalomban tartja, az ország legrégibb szambaiskolája, a Mangueira drogbotránya. Hogy a főváros talán legszegényebb negyedében működő szervezetnek kapcsolata van a drogkereskedelemmel, arra már évek óta gyanakszanak a helybeli rendőrök.

Egy hónapja azonban bizonyosságot is szereztek, amikor egy rajtaütés során közel ötven tonna különböző kábítószerre bukkantak az iskolához tartozó raktárhelyiségben. A razzia során kiderült, a Mangueira és Brazília legnagyobb, kolumbiai gyökerekkel rendelkező droghálózatának kiterjedt kapcsolatai vannak, az iskola vezetőjét, Percival Pirest le is tartóztatták, amikor kiderült: tanúként vett részt a hírhedt drogbáró, Luiz Fernando da Costa esküvőjén.

Maga a riói forgatag ennek ellenére egyelőre akadálytalanul hömpölyög a város utcáin, mintegy 600 ezer katona, rendőr és önkéntes civil felügyelete alatt. A hét végén a város legnagyobb stadionjában mutatták be az iskolák versenytáncaikat, amelyeket azóta már az utcán ropnak, izgatottan várva a mintegy kétezer tagú szakértő zsűri döntését.

K. Á.

Comments are closed.