Forrás: MNO

A Magyar Gárda és a civil szervezetekhez való viszony is szóba került azon a keddi újbudai nyilvános vitán, amelyet az időközi parlamenti képviselő-választás vasárnapi, második fordulója előtt tartottak. A vitán a főváros 15. választókerületében induló négy képviselőjelölt közül hárman vettek részt. A vitát kezdeményező Csapody Miklós (MDF) egy-egy kérdéssel fordult jelölttársaihoz. Lakos Imre, a koalíció jelöltje korábban többször említette, hogy az MSZP nem mozgósította saját választóit a voksolás első fordulójában, Csapody Miklós tőle erről érdeklődött, míg Rétvári Bencétől (Fidesz-KDNP) azt akarta megtudni, hogy a Fidesz fővárosi frakciója miért nem szavazott, amikor a közgyűlés elhatárolódott a Magyar Gárdától. Lakos Imre csalódottságáról beszélt, mert mint mondta, habár 1990 óta ez volt a második időközi országgyűlési képviselő-választás a fővárosban, ebben a kerületben mindig magas volt a szavazási hajlandóság. A szabad demokrata politikus hozzátette: úgy tűnik, hogy a baloldali voksolók nem voltak elég motiváltak. Önkritikaként jegyezte meg, hogy a kormányoldal kommunikációja „eléggé csapnivaló”, és ez intő jel. Mint mondta: reméli, hogy a második fordulóban nagyobb lesz az aktivitás.

Rétvári Bence Csapody Miklós kérdésére válaszolva először a Fővárosi Közgyűlés 2007. augusztus 30-i jegyzőkönyvéből idézett, amely szerint a KDNP-frakció elutasítja a Magyar Gárdát és a szélsőségeket. Ugyanakkor – tette hozzá – azt is fontosnak tartják, hogy a hívő emberek félelmeit értsék meg. Csapody Miklós megjegyezte, hogy egy konzervatív elutasítja a szélsőbalt és szélsőjobbot is. A néhány tucatnyira tehető közönség soraiban foglalt helyet Pettkó András (MDF), aki azt kérdezte a jelöltektől, hogy mit gondolnak a civil szervezetekről. Rétvári Bence elmondta, hogy több civil szervezet munkájában is részt vett és, ha bekerül a parlamentbe, akkor is tartja majd velük a kapcsolatot. A jelölt szerint ezeknek a szervezeteknek mind kormány-, mind ellenzéki oldalon fontos szerepet kell szánni. Lakos Imre is fontosnak nevezte a civil szervezetek munkáját és megjegyezte, csaknem száz a kerületi önkormányzat által támogatott szerveződések száma. Csapody Miklós arról beszélt, itt az ideje, hogy ebben az ügyben is tiszta vizet öntsenek a pohárba és az alapítványi kérdéseket, valamint a civil ügyeket függetlenítsék a politikától. Véleménye szerint a társadalom saját önszerveződő egységeit mindenkinek támogatnia kell, de nem szabad pártpolitikai alapon pénzt dugdosni a zsebükbe.

Az újbudai választást az októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helyére kellett kiírni. Az első forduló a szavazók alacsony részvétele miatt érvénytelen volt: a választásra jogosult mintegy 32 ezer polgár közül mindössze 12 ezren vettek részt a voksoláson. Rétvári Bence az érvényes szavazatok 67 százalékát, Lakos Imre a 20,3 százalékát, Csapody Miklós 9,7 százalékát, míg Fenyvessy Zoltán 3 százalékát kapta. Mind a négy jelölt megméretteti magát a vasárnapi második fordulóban, ahol az érvényességi küszöb már csak 25 százalék; ha ezt nem érné el a választói részvétel, akkor új időközi választást írnak ki.

(MTI)

Comments are closed.