Forrás: Blikk

KÖLN – Büszke magyar származására, és reméli, hogy utódját is Ma gyarországon találja meg a világhírű parafenomén, Uri Geller. A magyar származású, de izraeli-brit állampolgárságú világsztár Amerika és Németország után hazánkban is elkészíti saját tévéshow-ját A Kiválasztott címmel a TV2-n. A Vasárnapi Blikk Kölnben, éppen forgatás közben érte utol.

Ön az első külföldi, aki Jó napot!-tal üdvözölt. Ha ilyen jól beszél magyarul, miért nem folytatjuk úgy?

Uri Geller (magyarul): Nézze, valamennyire beszélek magyarul, amire büszke vagyok, ám nem tudom magam úgy kifejezni, mint angolul. Keveset beszélek a nyelvükön, és a hosszabb szavakat sem tudom kimondani, ezért nem szívesen adok interjút magyarul. A családunkon belül viszont még mindig használjuk a magyart, a két gyermekem is beszél egy kicsit. A lányom jobban. De nincsenek nyelvi problémáim, ha Magyarországon járok.

Gyakran jár hozzánk?

Geller (angolul): Legutóbb néhány hete voltam Budapesten, a fiam pedig két napja érkezett hozzám, szintén Budapestről. Tudja, az édesanyám és az édesapám Magyarországról vándorolt Izraelbe. Anyám eredetileg bécsi lány volt, Sigmund Freud rokona, amire a mai napig büszke vagyok. Sőt az sem kizárt, hogy a képességeim is ennek a családi szálnak köszönhetők. Apám pedig magyar volt. Tízéves múltam, amikor a szüleim elváltak, s bár ez nehéz időszaka az életemnek, tudomásul vettem döntésüket. Később apám újranősült, s a mostohaanyámmal is bensőséges kapcsolatot alakítottam ki. Ő ma is Magyarországon él, 97 éves, ha jól számolom. Szóval mindig is sokat jártam önökhöz rokonlátogatóba, apám testvéreihez, Ibolyához és Rózsihoz, valamint a mostohaanyámhoz. Amióta a két nagynéném meghalt, még többet jövök a mamához, sokszor a gyerekeimmel.

Mit gondol rólunk, magyarokról?

Geller: Nagyon szerethető és különleges emberek. Komolyan mondom, feltöltődöm, amikor magyarokkal beszélgetek vagy csak önök közt vagyok. Tudom, hogy Magyarországon sokan élnek nehéz körülmények között, mégis mindig jól néznek ki, adnak a külsőségekre. Ugyanakkor rettentő okosak is. Titkon tehát remélem, hogy a több országban futó műsoraim ellenére az igazi utódomat Magyarországon fogom megtalálni.

Milyen produkciókat látunk majd a műsorában?

Geller: A produkció címe: A kiválasztott. Ha úgy vesszük, olyan embereket keresünk, akik hozzám hasonló módon tudnak bánni a saját energiáikkal. Bár nem kérdezte, de itt el kell mondanom, hogy ez nem egy illuzionista-műsor, tehát nem is produkciókat szeretnénk mutatni, hanem jelenségeket. Olyanokat, amelyekre a néző felkiált: Istenem, ez csodálatos, ez hihetetlen! Azok az energiák, amelyekkel én dolgozom, mindenkiben megvannak, csak kevesen képesek ennyire összpontosítani és kezelni, ehhez ugyanis karizmatikus embernek kell lenni.

Emlékszik még, mikor derült fény a képességeire?

Geller: Az egész még gyerekkoromban kezdődött, amikor egy kanál egész egyszerűen eltörött a kezemben. Emlékszem, a szüleim mérgesek voltak, mert nehéz körülmények között éltünk, sokszor voltunk éhesek is. Talán pont emiatt annyira koncentráltam a kanálra, hogy eltörött. Később ez többször is megismétlődött, s bár eleinte még a családom sem hitt nekem, hamar rájöttem, milyen tudás van a birtokomban.

Sokan kétalkednek a mutatványai hitelességében.

Geller: Igen, mert joguk van hozzá, ugyanakkor pont a kétkedők csináltak belőlem legendát. Nekem eszemben sem volt misztikus emberként feltüntetni magamat, hiszen ma is elmondom, hogy az a tudás, ami nekem megvan, fejleszthető. Érdekes különben, hogy a legnagyobb népszerűségnövekedést akkor éreztem, amikor 1973-ban a showman, Calrson “The Tonight” című műsorában nem működtek a dolgok. Ennél talán csak egy harminc évvel ezelőtti eset volt durvább, amikor a BBC-ben képernyőn keresztül értem el, hogy újra járjanak az órák, és görbüljenek a kanalak. Akkor annyian telefonáltak be a tévéhez, hogy szétesett a telefonrendszerük is.

Megjárta a csúcsot és a poklot is. Szupersztárként, igen gazdagon a bulimiá val küzdött. Világsztárok a barátai, mégis gyakran látogatja a mostohaanyját. Nem nehéz a kettős élet?

Geller: Ez nem kettős élet. Azért, mert az embernek híres barátai vannak mint David Beckham vagy éppen Michael Jackson, nem feledkezhet meg a családjáról és a kötelességéről. A mostohaanyám bölcsességét nem tudnám nélkülözni, ahogy anyámét és néhai apámét sem. A tőlük tanultak segítettek átlendülni a mélypontokon is, amikor a fejembe szállt a híresség és a gazdagság. Ma már arra vagyok büszke, hogy ezek után a gyermekeimet nem zártam a gazdagság burkába, hanem volt erőm megmutatni nekik, mi az a szegénység. Dél-Amerikában rengeteg durva helyre elvittem őket, s ez nagyon jót tett nekik: mások problémáira érzékeny, felelősségteljes, jó szemléletű felnőttek lettek.

Varga G. Gábor

Comments are closed.