Forrás: Híradó

Panoráma

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom öt képviselője nyilatkozatban tiltakozott a magyar politikust elmarasztaló bírósági ítélet ellen

Szlovák ellenzéki politikusok tiltakoztak pénteken amiatt, hogy egy szlovákiai bíróság pénzbüntetésre ítélte Duray Miklóst, amiért a politikus 2006-ban fasisztának nevezte Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját.

A tiltakozó öt parlamenti képviselő a legkisebb pozsonyi ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom tagja. Nyilatkozatuk szerint a szólásszabadság sérül, ha valakit azért büntetnek, mert véleményt mond egy politikai pártról. Mint közölték, ugyan sohasem azonosultak Duray politikájával, de olyan országban szeretnének élni, ahol szabad a politikai véleménynyilvánítás.

Duray Miklóst az illetékes pozsonyi járásbíróság szerdán 1 millió korona, átszámitva körülbelül 7.6 millió forint megfizetésére kötelezte, mert 2006 nyarán a budapesti InfoRádiónak adott nyilatkozatában fasisztának nevezte Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját. Duray jelezte, a döntés ellen fellebbezni fog, és végső esetben a strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul.

A Duray-t védő szlovák kereszténydemokrata politikusok pártjukban belső ellenzéknek számítanak, hangsúlyosabban a nemzeti vonalat követik. Egyesek korábban nyíltan kimondták, hogy Slota pártjától akarnak szavazókat szerezni. Néhány hónappal ezelőtt ők vetették fel, hogy Budapestnek vissza kellene szolgáltatnia mindazokat a műkincseket, amelyeket a trianoni békeszerződés előtt a mai Szlovákia területéről vittek el.

Comments are closed.