Forrás: Magyar Rádió

Délutánra eltűnt a hó Jeruzsálem utcáiról, és ugyanígy elült a politikai vihar is, amelyet a 2006-os libanoni háború kivizsgálását követően, szerdán adtak közre. A dokumentum bírálta az Ehud Olmert vezette kormányt, és rosszul kivitelezettnek, Izrael számára károsnak minősítette az akciót. De a kását ezúttal sem ették olyan forrón. A szerdai viharból mára semmi sem maradt. Ezt a kormányzó koalíció megerősítette.

Ehud Olmert miniszterelnök minden bizonnyal a helyén marad. Hiába tárt fel súlyos hiányosságokat a politika és a hadvezetés szintjén a bizottság a libanoni háború kapcsán. A Kadima párt frakcióülésén már egy magabiztos Olmert jelent meg és megígérte, hogy kijavítanak minden a háború, majd a jelentés nyomán felszínre került hibát. Az izraeliek is beletörődni látszanak a helyzetbe.

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint 42 százalék azt akarja, hogy a miniszterelnök maradjon hivatalában a kormányzati ciklus végéig. Mindössze 27 százalék akar azonnali előrehozott választásokat. Ha most mennének voksolni az izraeliek, akkor a legtöbb szavazatot a jobboldali Netanjahu kapná. Utána jönne Cipi Livni kadimás külügyminiszter, majd nyomában halad a népszerűségi mutatók szerint Ehud Barak, a Munkapárt elnöke. Vagyis jelenleg sem a Kadimának, sem a Munkapártnak, vagyis az egyik nagy koalíció pártjának sem érdeke az előrehozott választás.

(Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem)

Comments are closed.