Forrás: MNO

63 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort, ahol több mint egymillió embert – köztük mintegy félmillió magyart – gyilkoltak meg. Az egykori haláltáborban virágokkal és imával emlékeztek a népirtás áldozataira.

A hatvanhárom évvel ezelőtt felszabadult auschwitzi koncentrációs táborban is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól. Auschwitz volt az európai zsidóság és cigányság tervszerű kiirtásának egyik központja. A nácik négy és fél év alatt több mint 1 millió embert hurcoltak ide, köztük csaknem félmillió magyart. Legtöbbjüket néhány napon belül elpusztították. Amikor 1945. január 27-én a szovjetek bevonultak a táborba, alig hétezer foglyot – szinte csak nőket és gyerekeket – találtak.

-Ilyenkor mindenkiben ugyanazok a máig megválaszolatlan kérdések merülnek fel: miért nem bombázták le a vasúti síneket és miért nem akadályozta meg senki ezt a borzalmat? – mondta az emléknapon Ehud Olmert izraeli kormányfő.

Az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját -január 27-ét – 2005. november 1-jén a holokauszt emléknapjává nyilvánította az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

(MTI)

Comments are closed.