Forrás: Magyar Rádió

Hóvihar söpri végig Izraelt, és éppen ma este hozza nyilvánosságra végleges jelentését a tavaly előtt nyári második libanoni háborút vizsgáló Vinograd bizottság.

Jeruzsálemben megbénult az élet. Zárva vannak az iskolák, a boltok és a munkahelyek. A hóekék csak a legfontosabb kórházakhoz vezető főútvonalakat próbálják járhatóvá tenni. És persze estére megtisztítják a kongresszusi központ környékét is, hogy az újságírók részt vehessenek a magyar idő szerint 5-re meghirdetett sajtótájékoztatón.

Az előzetes kiszivárogtatások szerint ezúttal elsősorban a hadsereg vezetésének ostorozása várható, s kíméletesebbek lesznek Ehud Olmert miniszterelnökkel, mint áprilisban, a háború első öt napját vizsgáló résznél. De ki tudja? Lehet, hogy mindez kacsa. Hiszen a biztos források tavaly is azt ígérték, hogy Olmert viszonylag jól kerül ki az ügyből. Majd a jelentés első fele könyörtelenül elítélte a kormányfő mulasztásait és ügyvezetését. Ha a egész háborút értékelő végső szöveg is hibásnak nyilvánítja Olmertet, akkor nehéz lesz hivatalban maradnia. ugyanis pártjának, a Kádimának a miniszterei bejelentették, hogy nem akarnak vele együtt politikai öngyilkosságot elkövetni. Ehud Barak, a koalíciós Munkapárt vezetője pedig megígérte, hogy ez esetben kilép a kabinetből.

Ha Vinográdék kíméletlenek lesznek Olmert-el, akkor várhatóan vagy borul a koalíció, és előrehozott választások lesznek Izraelben, vagy palotaforradalommal a kádimás vezérkar lecseréli Olmert-et. Mégpedig minden bizonnyal az igen népszerű Cipi Livni külügyminiszter asszonyra.

Shiri Zsuzsa

Comments are closed.