Forrás: HVG

MOGILJEVICS RÁCS MÖGÖTT

Egy moszkvai üzletközpontban szerda este rohamrendőrök elfogták a több országban körözött Szemjon Mogiljevicset. Egyelőre nem tudni, „Szeva bácsi” volt-e az akció fő célpontja.

Nem kizárt, hogy a hírhedt amerikai maffiózóéhoz, Al Caponééhoz hasonlóan alakul az ukrán mellé izraeli és orosz állampolgárságot szerzett Szemjon Mogiljevics sorsa. Ahogy a chicagói alvilág vezérét 1931-ben – egyéb bizonyítékok hiányában végül adócsalás vádjával – sikerült rács mögé dugni, az orosz rohamrendőrök múlt szerdán ugyancsak az adóhivatal által kezdeményezett eljárás során fogták el a 62 éves, magát üzletembernek nevező ukrán férfit.

Mogiljevics állítólagos bűnlajstroma meglehetősen hosszú. Az Egyesült Államokban egyebek mellett pénzmosással, csalással, sikkasztással gyanúsítják – Washington fontolgatja is, hogy a kiadatását kéri -, míg a kelet- és közép-európai országok rendőrsége szerint a Szeva bácsiként emlegetett Mogiljevics, aki a kilencvenes években, magyar feleségével, tartózkodási engedély alapján évekig Magyarországon élt (lásd A magyar kapcsolat című írásunkat), tevékeny részt vállalt a nemzetközi fegyverkereskedelemben, a magyarországi és szlovákiai olajszőkítésben, illetve prostituáltfuttatásban. Mogiljevics – bár nyilvánosan sohasem ismerte el – részt vett a közép-ázsiai és oroszországi gáz Ukrajnán keresztüli exportjában is, előbb a Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gas, majd a RoszUkrEnergo állítólagos közvetett résztulajdonosaként. Feltételezések szerint éppen e gázszállítások állhatnak őrizetbe vétele mögött.

A fentiekhez képest igencsak szerény vádak szerint Mogiljevics és a vele együtt letartóztatott Vlagyimir Nyekraszov, a második legnagyobb oroszországi illatszerbolt-hálózat, az Arbat Presztízs tulajdonosa 2005-ben és 2006-ban közel 50 millió rubelnyi (350 millió forintnyi) adót nem fizetett be a központi költségvetésbe. Az orosz viszonyok között korántsem kirívóan nagy összegű adócsalás állítólagos elkövetőit – Mogiljevics Nyekraszov tanácsadójaként tevékenykedett – feltűnően nagy erő bevetésével fogták el: az egyik moszkvai üzletközpontból kilépő, a jelek szerint semmit sem sejtő vádlottakat szemtanúk szerint mintegy ötven fegyveres rendőr rohanta le. A látványos akció már csak azért is furcsa, mert – az RBK-daily című orosz üzleti napilapnak nyilatkozó Dmitrij Putyilin, a Tax Group moszkvai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója és társtulajdonosa szerint – az orosz nagytőke képviselői általában kenőpénzzel rendezik adófizetési problémáikat. „Ekkora adóhiány esetén általában 200 ezer dollár üti az illetékes hivatalnok markát, míg a költségvetés 5-6 millió rubelt kap” – idézte a lap Putyilint, aki szerint a különleges rendőri erő bevetése az elfogottak megfélemlítését szolgálta.

Egyelőre csak találgatni lehet, miért volt szükség a megfélemlítésre. Az egyik verzió szerint az igazi célpont nem is az éppen Szergej Snajder nevet használó Mogiljevics volt, hanem Nyekraszov, és az akció arra volt hivatott figyelmeztetni a moszkvai üzletembert, hogy bizonyos körök szeretnék „baráti áron” átvenni a nem hivatalos becslések szerint több mint egymilliárd dollárt érő áruházláncot. Az Arbat Presztízs már csak azért is jó felvásárlási célpont lehet, mivel a közel száz moszkvai üzlet a főváros legértékesebb utcáiban, méregdrága ingatlanokban található. Az is elképzelhető, hogy a hatóságok úgy tartják, a hivatalosan csak tanácsadói szerepben feltűnő Mogiljevics lehet a piacon 15 százalékos részesedést szerzett Arbat Presztízs igazi tulajdonosa, és az elnökválasztás előtt álló ország politikai elitje elérkezettnek látja az időt, hogy újabb látványos akcióval bizonyítsa: mindent elkövet a szervezett bűnözéssel, illetve a múltat képviselő oligarchákkal való leszámolás érdekében. A Novaja Gazeta moszkvai napilap szerint Mogiljevics lefogása voltaképpen egy újabb menet abban a mérkőzésben, amelyet a leendő államfő, Dmitrij Medvegyev vív a fegyveres testületekből, főleg a titkosszolgálatokból kikerült politikai és üzleti hatalmi központtal, az úgynevezett szilovikokkal. Mogiljevicset ugyanis a szilovikok emberének tartják, akit ezzel sikerült kiütni a Gazpromból élő gázszállítók sorából.

Mogiljevicsnek – aki váltig tagadja, hogy köze lenne az Arbat Presztízshez, és ügyvédje útján közölte, nem is érti, mivel gyanúsítják – ezúttal kevés esélye van arra, hogy kimossa magát, bár Moszkvában akad olyan vélemény, amely szerint ezt az eljárást is megússza. Az Ukrainszkaja Pravda című kijevi lap úgy tudja egyébként, nemcsak neki van jelentős üzletrésze az Arbat Presztízsben, hanem az ugyancsak ukrán nemzetiségű Dmitrij Firtasnak is, aki hivatalosan is résztulajdonosa a RoszUkrEnergónak, illetve a magyarországi EMFESZ energiakereskedő cégnek.

A Nyekraszov-Mogiljevics ügy politikai mozgatórugóit valószínűsíti, hogy négy évvel ezelőtt – a 2003. decemberi parlamenti és a 2004. márciusi elnökválasztás előtt -, 2003 októberében vették őrizetbe az orosz rendőrök az ország akkori leggazdagabb üzletemberét, a 2005-ben gazdasági bűncselekmények vádjával elítélt, most is börtönben ülő Mihail Hodorkovszkijt.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Comments are closed.