Forrás: Index

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány parlamentjének elnöke arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma felállással tisztelegjenek a nemzetiszocialista diktatúra áldozatainak emléke előtt.

A helyi parlamentbe a legutóbbi választásokon bejutott hat szélsőjobboldali honatya azonban elutasította ezt, s ülve maradt.

Az ülés ezt követően félbeszakadt.

Értesülések szerint a többi parlamenti párt, a kereszténydemokraták (CDU), a szociáldemokraták (SPD), a szabad demokraták (FDP) és a Baloldal pártjának frakcióvezetője rendkívüli tanácskozást tartottak annak megvitatására, hogy a szélsőjobboldali párt képviselőit milyen szankciókkal sújthatják.

Az ülés kezdetén egyébként Sylvia Bretschneider szociáldemokrata parlamenti elnök felidézte a nemzetiszocialista diktatúra hatalomra jutásának körülményeit, emlékeztetve arra, hogy tizenkét éven keresztül a terror és az erőszak lett úrrá Németországon.

Hitler hatalomra jutásának 75. évfordulója alkalmából szerdán nyilatkozatban szólított fel a demokrácia védelmére Norbert Lammert, a német parlament elnöke. A Bundestag elnöke figyelmeztetett arra: nem hagyható figyelmen kívül, hogy Németországban ma is tapasztalhatók a politikai szélsőségesség és az antiszemitizmus különböző formái.

Hasonló nyilatkozatot tett közzé az évforduló előestéjén a Németországi Zsidók Központi Tanácsa.

A szélsőjobboldal veszélyét jelzi megfigyelők szerint, hogy az NPD két, az egykori NDK-hoz tartozó keletnémet tartomány – Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szászország – parlamentjében is jelen van.

Comments are closed.