Forrás: HVG

Izrael érdekei

“Nagy és súlyos kudarc” volt a két évvel ezelőtti libanoni háború az izraeli kormány által kinevezett bizottság szerdán nyilvánosságra hozott, végleges jelentése szerint.

“Súlyos baklövéseket és hibákat találtunk a döntéshozatal legfelső katonai és politikai szintjén egyaránt” – mondta Élijahu Vinograd nyugalmazott bíró, a testület elnöke jeruzsálemi sajtótájékoztatóján. A háború egyértelmű győzelem nélkül ért véget, és nem adott hatékony választ a libanoni Hezbollah síita szervezet Izrael elleni rakétatámadásaira. Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt ugyanakkor Izrael érdekeinek “tisztességes felmérése” vezérelte – közölte Vinograd először és utoljára említve meg közvetlenül Olmertet.

A Hezbollah elleni háború utolsó napjaiban indított szárazföldi offenzíva “nem érte el céljait”, nem javított Izrael tűzszünet előtti helyzetén, a hadsereg nem volt rá felkészülve. A “komoly hibákért” a politikai és katonai vezetést terheli a felelősség. A hadművelet azonban “csaknem nélkülözhetetlen volt, megindítása nem volt hiba” – mondta Vinograd a zsúfolásig megtelt előadóteremben. A hadműveletben 33 izraeli katona esett el 60 órával azelőtt, hogy az ENSZ-közvetítéssel létrejött tűzszünet augusztus 14-én életbe lépett.

“Súlyos hiba volt távozási stratégia nélkül háborúba lépni” a jelentés szerint, amely többször is kiemeli a katonai és politikai irányítás “hiányosságait”, különösen a szárazföldi erőknél. “A bizottság nem vont le személyi következtetéseket, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenek nincsenek” – hangsúlyozta a dokumentum, amely méltatta a katonai sikereket, a hősiesség megnyilvánulásait és a fronton harcoló katonák bátorságát, főként a légierőnél.

Vinograd nem sokkal sajtótájékoztatója előtt átadta a több mint 600 oldalas jelentés egy-egy másolatát a kormányfőnek és Ehud Barak védelmi miniszternek. A dokumentum 74 politikai és katonai illetékes tanúvallomása alapján készült.

Politikai források szerint Olmert tanácsadói “elégedettek” voltak a jelentés következtetéseivel, beleértve azt a megállapítást is, hogy a miniszterelnök “ésszerűen döntött”, amikor parancsot adott a végső offenzívára – a háború egyik legvitatottabb mozzanatára. Az izraeli tévé idézte Jákob Galantit, a kormányfő szóvivőjét, aki szerint a miniszterelnöki hivatal “megkönnyebbült sóhajjal” fogadta a jelentést. 

Olmert tudatta: nem tervezi lemondását. “Nem lesznek előre hozott választások” – jelentette ki Ronni Bar-On pénzügyminiszter, az Olmert vezette Kadima párt tagja közvetlenül azelőtt, hogy az ötfős bizottság közzétette megállapításait. “A kormányfő szilárdan kitart álláspontja mellett. Semmilyen nyomásgyakorlási kampány nem fog ezen változtatni” – tette hozzá.

A libanoni háborúról áprilisban kiadott, ideiglenes jelentés után Amír Perec akkori védelmi miniszter, Dan Haluc tábornok, a vizsgált időszak vezérkari főnöke, az északi frontvonal parancsnoka és két hadosztályparancsnok lemondásra kényszerült.

Comments are closed.