Forrás: Híradó

Panoráma

„Igaz, hogy most nem büntetőjogi eljárás folyik ellenem, hanem polgárjogi, de az érvek és a gondolkodás a régi” – áll a magyar politikus emlékeztetőjében

Duray Miklós 25 év után, most szerdán ismét bíróság elé áll: míg 1983. január 31-én a Csehszlovák Szocialista Köztársaság felforgatásának vádjával állították bíróság elé, majd börtönözték be, ezúttal a Ján Slota vezette kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) feljelentése miatt folytatnak ellene eljárást.

Duray egykori bebörtönzésének valódi oka az volt, hogy a szlovákiai magyar iskolák védelmére kelt, amikor a kommunista hatalom a magyar oktatás részleges felszámolásába kezdett. A Duray elindította ellenkezésnek köszönhetően az akkori hatalom nem tudta véghezvinni terveit, de a nemzetiségek polgárjogaiért küzdő, a Charta 77-et is jegyző Duray így is félezer napot töltött börtönben.

A Magyar Koalíció Pártjának jelenlegi stratégiai alelnöke, a párt parlamenti képviselője kedden az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes éves közepén az akkor szintén kormánytényezőnek számító SNS ismét felmelegítette a kommunisták magyar oktatás felszámolását célzó törekvését, de akkor azt a magyar szülők tömeges tüntetéseinek köszönhetően sikerült megakadályozni.

Most, hogy az SNS ismét kormánypárti pozíciót élvez, a soraihoz tartozó oktatási miniszter hasonló terveket forgat a fejében. „Lám, az elmúlt huszonöt év alatt nem sok minden változott, igaz, hogy most nem büntetőjogi eljárás folyik ellenem, hanem polgárjogi, de az érvek és a gondolkodás a régi” – áll Duray Miklós emlékeztetőjében, akit az SNS azért perelt be, mert Ján Slota szerint „rontom Szlovákia jó hírnevét és ártok a kormány nemzetközi kapcsolatainak.”

Slota azt sérelmezi, hogy a szlovákiai magyar politikus 2006. nyarán a budapesti Info Rádiónak telefonon nyilatkozva állítólag fasiszta pártnak nevezte a Szlovák Nemzeti Pártot. Az MTI-hez eljuttatott írásos anyagban Duray idézi az Info Rádióban elhangzott kérdések és válaszok átiratát, amelyek egyikében úgy fogalmaz, hogy „a szlovák kormány egyharmad részben Ján Slota pártjából áll, és ez egy fasiszta párt.” A riporter visszakérdezett: „Ezt Ön így mondja?” Válaszában Duray így fogalmazott: „Nem én mondom így. Ezt a pártot így lehet minősíteni elnökének minden megnyilvánulása szerint. Hogyan lehet minősíteni azt az embert, aki idegengyűlöletet hirdet, aki nemzetiségi gyűlöletet hirdet, aki becsmérli a másik nemzetet, aki fegyveres akcióra buzdít a másik nemzet ellen?”

Duray ekkor arra utalt, amikor Ján Slota arra buzdította hallgatóságát, hogy „üljetek tankokra és tegyük a földdel egyenlővé Budapestet.”

Slota pártja ezek után polgárjogi perrel fenyegette meg Durayt, ha nem kér bocsánatot az SNS tagjaitól és nem fizet tízmillió korona „nem anyagi jellegű kártérítést a pártnak.” Válaszában Duray közölte: hajlandó megkövetni a pártot, ha annak elnöke elhatárolódik a magyarelleneses uszító kijelentéseitől. Ez esetben Duray arra is vállalkozott volna, hogy Ján Slotával közösen adjanak ki egy együttes, az erőszakot és a gyűlöletkeltést elítélő nyilatkozatot. Duray ajánlataira azonban az SNS jogi képviselője még csak nem is válaszolt, minekután Durayt beidézték a bíróságra, ahol értesülhetett az ellene folyó polgárjogi eljárásról.

Tavaly december a bíróság Durayt és Slotát egyaránt kihallgatta. A bíró akkor tűzte ki a szerdán, január 30-án esedékes tárgyalás időpontját, melynek fejleményeit a szlovákiai magyarok élénk figyelemmel követik majd.

Comments are closed.