Forrás: Hírtv

Visszavonták az egyiptomi határőröket és katonákat a Gázával közös határszakaszról Rafahnál. A BBC információi szerint az egyiptomi biztonsági erőket azért rendelték vissza, mert nem sikerült újra lezárniuk az átrobbantott határszakaszt. A Hamász elfogadta Egyiptom meghívását, hogy Kairóban találkozzon vezetőjük a Fatah-párti Mahmúd Abbász, palesztin elnökkel.

A palesztinok negyedik napja mehetnek át szabadon a Gázai övezetből Egyiptomba a Rafahnál áttört határszakaszon, hogy feltölthessék élelmiszerkészleteiket, és üzemanyagot vegyenek. Szombaton először nemcsak gyalogosan, hanem autókkal is. Az egyiptomi hatóságoknak ugyanis nem sikerült szögesdrótkerítéssel lezárni a határt.

Az övezetet tavaly nyár óta irányító Hamász, iszlamista szervezet pénteken közölte, kész szerepet vállalni a határ őrzésében.

A palesztin övezetet Egyiptomtól elválasztó falat még szerdán robbantották át a Hamász fegyveresei. Így tiltakoztak az ellen, hogy Izrael a sorozatos rakétatámadásokra válaszul a kollektív büntetés jegyében blokád alá helyezte a Gázai övezetet.

Közben a kialakult helyzet miatt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tárgyalásra hívta a rivális palesztin csoportok képviselőit.

A Gázát ellenőrző iszlamista Hamasz vezetője, elfogadta a meghívását.Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban a Gázai övezet feletti ellenőrzés visszaadásához, valamint előre hozott parlamenti és elnökválasztásokhoz kötötte a Hamásszal való tárgyalásokat.

(hírTV)

Comments are closed.