Forrás: Bors

Volt titkosügynök CIA-ben, katona Izraelben, gyógyította David Beckham lábát, kutatott a brutálisan meggyilkolt Farkas Helga után, keresett olajat a Szaharában. Uri Gellert mégis egyetlen mutatványa tette világhírűvé: kezében minden erőkifejtés nélkül meghajlanak a kanalak. A magyar származású parafenomén tavasztól a TV2-n szórakoztatja a nézőket, ám erre nemcsak ő, hanem egy hazai riválisa is készül: Binger Vilmos le akarja bénítani a show-ban Gellert. Uri elfogadta a kihívást, hiszen sokszor volt már része hasonlóban. Többek között erről beszélt a lapunknak adott interjúban.

Uri Geller: béníts meg, ha tudsz!

Fotó:

Uri Geller 1946-ban született, édesapja magyar, édesanyja német, de már gyermekkorában Budapestre került. A család a második világháború után Izraelbe költözött, de sohasem feledkezett meg gyökereiről: Uri ma is folyékonyan beszél magyarul, sőt Budapesten rendezte esküvőjét is. A parafenomén harminc éve a brit BBC műsorában robbant be a köztudatba, amikor élő adásban, a stúdióból meghajlította a nézők kezében lévő kanalakat.Mikor jött rá először először, hogy különleges képességekkel rendelkezik?

– Az első parafenomén élményem ötéves koromban történt. Úgy éreztem, ha erősen koncentrálok, befolyásolni tudom a fényt. Akkor még az édesanyám sem hitt nekem.

Ön dolgozott a CIA-nak is. Hogyan választották ki?

– 1970-ben Izraelben éltem, és megkerestek a CIA emberei, hogy Oroszországból kellene információt szereznem. De mielőtt csatlakoztam, tudósok, orvosok vizsgálták meg a képességeimet Stanfordban, hogy megbízható vagyok-e. A vizsgálatokról titkos filmet készítettek, amit aztán elemeztek a szakértők. Gyanítom, hogy megfeleltem, mert 15 évig igényt tartottak a szolgálataimra. Mexikóvárosban volt a székhelyem, onnan kellett hírszerzői feladatokat ellátnom az oroszok kárára. Például sokszor kellett velük utaznom repülőn Mexikóból Párizsba, onnan pedig Moszkvába. Mellettük, vagy mögöttük ültem, a kezükben, egy odabilincselt aktatáskában titkos floppy lemezek voltak, nélkülözhetetlen információkkal. A feladatom az volt, hogy az akaratom segítségével megsemmisítsem a lemezen lévő adatokat. Sok partiba kellett járnom, ahol arra kellett rávennem az orosz fejeseket a képességeimmel, hogy fecsegjenek ki titkokat.

Milyen feladatot látott el a Vöröskeresztnél?

– Nemrégen kibékíthetetlen ellentét húzódott az izraeli és a palesztin Vöröskereszt között: nem engedték át a határon a gyerekeket és a terhes nőket, hanem órákig, néha napokig embertelenül éheztették őket. Az egyik tárgyaláson én is részt vettem. Elővettem egy ezüst kanalat, és mindenki szeme láttára meghajlítottam. A palesztinok akkora nevetésben törtek ki, hogy megszűnt a hatalmas feszültség, és végre le tudtak ülni megbeszélni a Vöröskereszt ügyeit.

– Ön távoli rokonságban áll a pszichoanalízis megalkotójával, Sigmund Freuddal. Ennek lehet köze az ön képességeihez?

– Édesanyám mindig is ennek tulajdonította a képességeimet. Kiderült, hogy Freud a parapszichológiával is foglalkozott: egy Hanussen nevű férfi segítségével kitépett egy szálat Einsteint bajszából, aki több száz kilométerre tartózkodott tőle.

Mire van szükség az Ön képességeihez?

– Elképesztően erős személyiségre, kisugárzásra és koncentrációkészségre. Most megmondom: a következő amerikai elnök a történelem egyik legkarizmatikusabb személyisége lesz.

Egy magyar parafenomén, Binger Vilmos szívesen kihívná önt párbajra, sőt, kipróbálná, hogy meg tudná-e bénítani Önt a TV2-ninduló show-n, amely A kiválasztott – Ki legyen Uri Geller utódja? címmel indul. Mit szól ehhez?

– Az életben két komoly leckét tanultam meg: az egyiket Oscar Wildtól: „Egyetlen rosszabb dolog van annál, ha beszélnek valakiről, mégpedig az, ha nem beszélnek róla”. A másik hosszabb történet: egy alkalommal Johnny Carson meghívott a műsorába. Aki ott egyszer jól szerepel, biztos lehet benne, hogy befut. Én azonban nem készültem fel arra, hogy Johnny amatőr varázsló, és egytől egyik meghiúsította a mutatványaimat: egyetlen kanalat sem tudtam meghajlítani. Letörten és megalázottan mentem haza, azt hittem, vége a karrieremnek. Másnap reggel csörgött a telefonom: a világ másik nagy showman-je, Merv Griffin hívott meg a műsorába. Ebből tanultam meg, hogy minden reklám reklám. Ezért állok a párbaj elébe.

Vilmos: várom a párbajt!

Binger Vilmos, a Magyar Jövőbelátók Egyházának főpapja örül, hogy Geller elfogadta a kihívást. Korábban azt nyilatkozta: bármikor képes lebénítani a világhírű parafenomént, és képes megzavarni a műsorát is. A Magyar Jövőbelátók Egyházának főpapja Guiness rekordra készül, szeretne egyszerre húsz embert hipnotizálni, és két székre fektetni úgy, hogy a székek csak a kezüket és a fejüket támasztják meg. Binger azt tervezi, hogy jelentkezik Uri műsorába.

– Szívesen rendezném az erőviszonyokat, nagyon szeretnék már megmérkőzni vele – kommentálta Vilmos a hírt, hogy a parafenomén elfogadta a kihívást.

harcos – koltay – mészáros

One Response to “Uri Geller már tudja, ki lesz a következő elnök”

  1. Jolanda

    mikor kezdődik a műsor?