Forrás: BPI

Erdő Péter bíboros előadása Rómában

Az elmúlt év őszétől folyik az Agostino Bea bíborosról elnevezett központ szervezte konferenciasorozat, amelyre a római Pápai Gergely Egyetemen kerül sor, és amelynek témája zsidó-keresztény párbeszéd múltja és jövője.

A konferencián Erdő Péter bíboros a keresztény-zsidó párbeszéd jogot és erkölcsöt érintő vonatkozásairól tartott előadást.

A bíboros a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: A zsidóság és kereszténység erkölcsi értékítéletei közös erkölcsi örökségre, a Tízparancsolatra épülnek, amelyet „Jézus nem lerombolt, hanem beteljesített. Természetesen nekünk keresztényeknek sajátos kincsünk Jézus Krisztus személye és az, amit tőle tanultunk. Mondhatnánk, a »Messiás Tórája«, amint a Szentatyának a Názáreti Jézusról szóló könyvében is olvashatjuk a hegyi beszédre utalva.”

A jog és az erkölcs vonatkozásában is közös a megközelítés – világított rá Erdő Péter: „Mind a katolikus egyházjog, mind a zsidó vallási jogrend egyszerre hordoz magában morális, jogi, liturgikus örökséget. A katolikus keresztény egyházjognak a legősibb gyűjteményei nem is választották még el egymástól ezeket a síkokat. A későbbi idők során differenciálódott ez.”

„Kiindulhatunk egy másik premisszából is – fogalmazott Erdő Péter -, ez pedig a valóság ismerete. Ebben zsidó és keresztény szemlélet megint teljesen közös. A minket körülvevő valóságból merülnek föl kérdések, amelyeket úgy kell megfogalmazni, hogy az megfeleljen az emberiség mai természettudományos, társadalomtudományi, történettudományos ismereteinek. Ha a kérdéseket így tudtuk megfogalmazni, akkor kereshetjük rájuk a konkrét erkölcsi választ.”

Végül, a jövőbeni együttműködés lehetőségeit érintve Erdő Péter azzal zárta a beszélgetést, hogy „ezek a kérdések a maguk módján a zsidó teológusokat, illetve rabbikat is foglalkoztatják, és a halachikus törvénykezés, joggyakorlat mind a mai napig létezik, mely ilyen jogi és morális válaszokat keres a mai kérdésekre. Tehát van a módszertani együttműködésnek is egy bizonyos területe, amelyet mindezidáig nem aknáztunk ki eléggé, de amely ígéretesnek látszik.”

Erdő Péter bíboros január 14-e óta tartózkodik Rómában. Ez alatt az idő alatt több fontos előadást tartott illetve tart, így felszólal a Katolikus Nevelés Kongregációja plenáris ülésén, majd azon a nemzetközi konferencián, amely január 24-én és 25-én lesz a Vatikánban az Egyházi Törvénykönyv közzétételének 25. évfordulója alkalmából.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír BreuerPress

Comments are closed.