Forrás: MNO

2008. január 11. 00:00Marketingokokkal magyarázza Kati Marton, hogy a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyve az Egyesült Államokban A nagy szökés címmel és Kilenc zsidó, aki elmenekült Hitler elől és megváltoztatta a világot alcímmel jelent meg. A Magyarországról családjával 1956-ban távozott amerikai újságíró – aki egyébként a külügyminiszterségre pályázó Richard Holbrooke felesége – hétfőn mutatta be kötetét a Közép-európai Egyetemen abból az alkalomból, hogy annak magyar (Corvina) kiadása a napokban kerül a boltokba; az író új könyvének magyarországi megjelenése alkalmából Pro Cultura Hungarica díjat vehetett át Budapesten.

A könyv kilenc olyan magyarországi zsidó személyiségről szól (Teller Ede fizikus, Kertész Andor, azaz Andre Kertész fotóművész, Korda Sándor filmrendező, Neumann János matematikus, Kösztler Artúr író, Kertész Mihály filmrendező, Szilárd Leó fizikus, Wigner Jenő fizikus és Friedmann Endre, azaz Robert Capa fotóművész), akik a huszadik század első felében hagyták el az országot, majd idővel az Egyesült Államokban csináltak karriert. A szerző ugyanakkor hangsúlyozta, hogy vallásuknak semmi jelentősége nem volt abban a toleráns korban, amelybe születtek (a Monarchia idején), és egyébként sem voltak vallásosak: inkább magyarságukra voltak büszkék. Kati Marton szerint a kivándorolt magyarok előre jelezték Amerikának, hogy mi várható Európában a második világháború előtt. A fizikusoknak nagy szerepe volt abban, hogy az amerikai kormányzat időben beindította az atomfegyverprogramot, amellyel megelőzte a náci Németországot, és egyben pontot tett a második világháború végére a bombák bevetésével Japánban – emlékeztetett a szerző.

2 hozzászólás to “Kati Marton a kivándoroltakról”

  1. btamas

    Hány órának,napnak,hétnek,évnek,évtizednek,évszázadnak és évezrednek kell eltelleni ahhoz,hogy
    Isten választott népe ráébredjen,hogy a megalkuvás mindig a pogromokhoz és haláltáborokba vezetett!

  2. profi

    Azért akik itt maradtak azok is jó néhányan csináltak”kariert”.A teljesség igénye nélkül:Rákosi Mátyás,Péter Gábor,Farkas Mihály….. .Itta is a levét a nép!