Forrás: Index

Egy új típusú izraeli műholdat bocsátottak fel hétfőre virradó éjjel az indiai Szriharikota űrrepülőtérről, az iráni nukleáris létesítmények megfigyelésére, jelentette a 10-es csatorna nevű izraeli televízió.

A 300 kilogramm tömegű TecSAR, az első, úgynevezett SAR (Synthetic Aperture Radar) radartechnológiát alkalmazó izraeli műhold, amely képes bármilyen időjárási körülmények között nagy felbontású képeket készíteni és továbbítani a megfigyelt objektumokról.

Izrael a legfőbb ellenségének tekinti Iránt, és aggódik annak nukleáris programja miatt, álláspontjuk szerint Irán hamarosan képessé válhat saját atomfegyver előállítására. Az izraeli aggodalmakat erősíti, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször is kijelentette, a cionista entitást le kell törölni a térképről.

A TecSAR indiai felbocsátásáról három éve döntöttek, ami mögött katonai szakértők szerint az áll, hogy Izraelnek nincs olyan hordozó eszköze, amellyel Föld körüli – a sarki térségeket érintő vagy azokhoz közel húzódó – pályára lehetne állítani egy műholdat.

Izrael 1988-ban lépett be az űrhatalmak klubjába, amikor felbocsátotta az első Ofek (Látóhatár) típusú műholdját. A sorozat hetedik darabját, az Ofek-7-est tavaly júniusban lőtték fel a Tel-Avivtól délre fekvő Palmahim támaszpontról.

India csak nemrég lépett be a kereskedelmi rakétaindítások piacára, tavaly áprilisban állította pályára az első külföldi, egy olasz műholdat. Az izraeli TecSAR felbocsátása az indiai űrprogram második külföldi megbízatása volt.

Comments are closed.