Forrás: Híradó

Incidens nélkül zajlott a prágai neonáci tüntetés

2008. január 19. 16:23

Az újfasiszták a szólásszabadság korlátozása ellen demonstráltak

Mintegy 200 neonáci tüntetett szombaton délután Prágában, mert szerintük a jelenlegi cseh kormány korlátozza a szólásszabadságot.

Az akcióra eredetileg a nyugat-csehországi Pilsenben került volna sor, de Pavel Rödl polgármester végül is csütörtökön betiltotta. A korábban engedélyezett menet dátuma, január 18. ugyanis szomorú emlékű évfordulót jelez: 1942-ben ezen a napon indították útnak Pilsenből az első vasúti szerelvényt, amely a helyi zsidókat szállította a terezíni koncentrációs táborba.

A prágai tüntetés incidensek nélkül zajlott le.

„A szólásszabadságért” jelszóval szerveződő menetet magánszemélyek kezdeményezték azzal az indoklással, hogy így akarnak tiltakozni az ellen, hogy a rendőrség novemberben megakadályozta a neonácik menetelését az egykori prágai Zsidóvárosban. Civil szervezetek ellenakciókat jelentettek be, s az a veszély fenyegetett, hogy összecsapásokra kerül sor.

Miután Pilsenben az akciót betiltották, s a nap folyamán a városban állandóan több száz rohamrendőr volt készenlétben, a neonácik a prágai Palacky téren gyűltek össze. Ez a tér már néhány éve a cseh főváros Hyde Parkjaként szolgál, ahol mindenféle előzetes bejelentés nélkül lehet tüntetni és bármiféle gyűlést tartani.

A feketébe öltözött, s arcukat többnyire sállal eltakaró neonácik a Palacky téri gyűlésükön egy órán át szapulták a Mirek Topolánek vezette cseh kormányt, majd incidensek nélkül szétoszlottak.

Pilsen központjában csak néhány tucatnyi ember gyűlt össze, de a rendőrségi készültség láttán szétszéledtek. A délelőtti órákban Pilsenben a rendőrök ugyanakkor letartóztattak három lengyel állampolgárságú bőrfejűt, akik náci karlendítéssel provokáltak a városközpontban. Mindhárman ittasak voltak, s a rendőrség bejelentette: kihallgatásuk után döntenek arról, indítanak-e ellenük büntetőeljárást.

A cseh belügyminisztérium becslései szerint az országban mintegy 5-6 ezerre tehető a neonácik száma, akik az utóbbi időben egyre aktívabbak és utcai megmozdulásokat próbálnak szervezni. A szélsőjobboldali Nemzeti Párt tavaly októberben a félkatonai Nemzeti Gárda megalakítását is bejelentette. A kiválasztott gárdatagok január elején kezdték meg három hónapos kiképzésüket.

MTI

Comments are closed.