Forrás: HVG

Az egyetlen amerikai világbajnok

Hosszú betegség után 64 éves korában meghalt az amerikai születésű Bobby Fischer.

A Robert James Fischer néven született sakklegenda Izlandon élt, ahol 2005-ben az állampolgárságot is megkapta. Fischert 1992 óta körözték az USÁ-ban, mivel a nemzetközi szankciók ellenére sakkozott az akkori Jugoszláviában.

Fischer 1972-ben világbajnok lett, ezzel ő az egyetlen amerikai születésű sakkozó, akinek sikerült ezt a címet megszereznie.

Húsz évvel később visszatért, s kihívta Szpaszkijt, mérkőzésüket pedig a „XX. század bosszúmeccse”-ként emlegették. A játszmára Belgrádban került sor, annak ellenére, hogy a szigorú ENSZ-embargó értelmében a sporteseményeket is betiltották az egykori Jugoszlávia területén.

Bár az amerikai pénzügyminisztérium figyelmeztette Fischert, hogy részvétele az ötmillió dollár összdíjazású eseményen törvénybe ütközik, a sakkozó a nemzetközi sajtó képviselői előtt leköpte a felszólítást. A meccs után – amelyet 10 győzelemmel és 15 remivel megnyert – elfogatóparancsot adtak ki ellene. Sokan a mai napig vitatják, hogy jogosan kezdték-e üldözni Fischert, mivel több, az embargót megszegő sportoló ellen nem indult eljárás. Az eset után nem indult több mérkőzésen.

Tetteiért sokan Amerika-ellenességgel és – zsidó származása ellenére – antiszemitizmussal vádolják, mások ennek ellenére minden idők legjobb sakkozójának tartják.

Comments are closed.