Forrás: kultura.hu

A palesztin fogságba esett Gilad Salit izraeli tizedes sok évvel ezelőtt ötödikes kisdiákként írt egy tanulságos állatmesét arról, hogyan élhetnének békességben egymással a korábbi ellenségek. A cápáról és a kishalról szóló történet most gyermekkönyvként látott napvilágot Izraelben. A 64 oldalas könyvet 29 izraeli képzőművész illusztrálta

(MTI-Panoráma) – Mazal Gabai, Gilad Salit egykori tanárnője szerint a történet „prófécia”, amely előbb-utóbb megvalósul és a két nép megtanulja az együttélést. „A történet mondandója világos: párbeszéd nélkül semmit sem érhetünk el. A nehézségek ellenére is át kell hidalni a köztünk lévő távolságot”.

Az Amikor a cápa és a kishal először találkozott című történet arról szól, hogy a ragadozó épp készül bekapni a látóterébe került az aprócska uszonyost, az azonban meggyőzi potenciális ellenségét, hogy hagyja életben.

A cápa és a hal bújócskázni kezd, s játék közben barátságot kötnek. A szokatlan kapcsolatot mind a cápa, mind a kishal édesanyja élesen ellenzi, mondván, hogy nem szabad az ellenséggel barátkozni.

A két egykori jóbarát szakít, évekig színét sem látják egymásnak, ám amikor újból találkoznak, ismét a barátság „bűnébe” esnek. „Ettől a naptól fogva a cápa és a hal békében élt egymással” – írta 1997-ben az akkor 11 éves Gilat.

„Ez egy 11 éves fiú üzenete, aki hitt abban, hogy még az ellenségek is együtt tudnak élni. Fantasztikus, hogy ez a történet mennyire aktuális napjainkban” – mondta Noam Salit, a tizedes édesapja.

A Hamász fegyveres tagjai a Gázai övezet határán egy izraeli rajtaütés során 2006 júniusában ejtették foglyul Gilad Salit tizedest, két társát pedig megölték. A katona szabadon bocsátásának feltételéül a Hamász Izraelben bebörtönzött több száz palesztin elengedését szabja.

One Response to “Gilad Salit gyermekkönyve”

  1. Juli

    Nem esett sem godorbe sem fogsagba, hanem palesztin terroristak, akik behatoltak Izrael teruletere , ott is egy katonai bazisra tortek be es oltek meg tovabbi katonakat – nos elraboltak Salitot. Azota tobb mint masfel ev telt el es a hamasz terrorszervezet Izrael zsarolasara hasznalja fel az esetet !!!!