Forrás: Híradó

Záróakkord? Bush Jeruzsálembe látogat

2008. január 9. 10:09

Az amerikai elnök egy olyan izraeli miniszterrel fog egy asztalhoz ülni, aki egy kémügy miatt nem teheti be a lábát az USA-ba

A szerdán Jeruzsálembe látogató George Bush amerikai elnökkel fog vacsorázni egy olyan izraeli miniszter, aki egy kémügyben játszott szerepe miatt nem léphet az Egyesült Államok területére.

“Rafi Eitan, a nyugdíjügyek minisztere meghívást kapott egy vacsorára, amelyet az amerikai elnök tiszteletére ad az izraeli miniszterelnök (Ehud Olmert) a kormány más tagjaival együtt” – mondta Eitan szóvivője, Ela Bar-Oli. Bush szerdán először látogat Izraelbe azóta, hogy 2001 januárjában a washingtoni Fehér Ház lakója lett.

Rafael Eitan – az izraeli biztonsági kabinet teljes jogú tagja – annak idején ügynökként beszervezte Moszad-tisztnek az amerikai zsidó Jonathan Pollardot, hogy Izrael javára kémkedjen. Pollard, az amerikai haditengerészet elemzője 1984 májusától 1985-ös letartóztatásáig titkos katonai dokumentumok ezreit juttatta el Izraelnek az Egyesült Államok – főként az arab országokban folytatott – kémtevékenységéről.

A két ország között súlyos bizalmi válságot okozó ügy idején Eitan az igen titkos (és később felszámolt) “tudományos kapcsolatok bizottságának” vezetője volt. Pollard, amikor rájött, hogy lelepleződött, Izrael washingtoni nagykövetségén kért volna menedéket, de az őrök nem engedték be, s így az FBI kezére került. 1987-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, s azóta az egymást váltó izraeli kormányok hiába kérték szabadon engedését.

Éli Jisai izraeli miniszterelnök-helyettes közölte: Bush látogatását felhasználva ismét kérni fogja, hogy engedjék el Jonathan Pollardot, aki időközben izraeli állampolgárságot kapott, s Izraelben sokan nemzeti hősnek tartják. A Jerusalem Post napilap egyébként idézi Pollardot, aki felesége útján közölte: “sokkolja és undorral tölti el” az, hogy Rafi Eitant az amerikai elnök asztalához invitálják, miközben ő börtönben ül.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.