Forrás: Híradó

Terrorista propaganda miatt kiutasították a torinoi imámot

2008. január 9. 20:48

A férfi délután már a bolognai repülőtéren várta, hogy visszatoloncolják Marokkóba

Kiutasították a torinói imámot Olaszországból a közbiztonságra veszélyesnek ítélt nézetei és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat népszerűsítése miatt.

A döntés előzménye, hogy a RAI közszolgálati televízió Annozero című politikai műsorában néhány hónapja bemutattak egy titokban készült filmfelvételt a marokkói születésű Mohamed Kohaila egyik tavalyi hitszónoklatáról a torinói mecsetben.

A 44 éves imám ebben gyűlölködő jelszavakat harsogott a keresztények és a zsidók ellen, és a nők elnyomására buzdította a hívőket. Felszólította az istenfélő muzulmánokat, hogy ne vegyüljenek a „nyugatiakkal”. A nőkről szólva úgy vélekedett, hogy azok „alárendeltek” a férfiaknak és erőszakkal kell őket engedelmességre kényszeríteni. A helyiségben, ahol prédikációját tartotta, az al-Kaidát népszerűsítő propagandaanyagot lehetett látni.

Kohaila szerda délután már a bolognai repülőtéren várta, hogy visszatoloncolják Marokkóba. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint tagadta, hogy Nyugat-ellenes érzelmeket szított volna.

Elődjét szélsőséges eszméi és fundamentalista körökhöz fűződő kapcsolatai miatt három éve utasították ki és toloncolták vissza szülőhazájába, Marokkóba. Bouriki Bouchta többek között szolidaritásáról biztosította az al-Kaidát irányító Oszama bin Ladent az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.