Forrás: MNO

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntetné ki az SZDSZ Tom Lantost, az amerikai törvényhozás alsóházának külügyi bizottságának elnökét – írja Göncz Kinga külügyminiszterhez címzett levelében Kóka János, a szabad demokraták elnöke.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy Tom Lantost tüntessék ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével. Kóka János, az SZDSZ elnöke levélben fordult Göncz Kinga külügyminiszterhez, akitől azt kérte, javasolja a miniszterelnöknek Tom Lantos kitüntetésre való előterjesztését.

A demokrata párti amerikai kongresszusi képviselő idén február 1-én lesz 80 éves, és nemrégiben diagnosztizált súlyos betegsége miatt január elején bejelentette, hogy nem kívánja magát jelöltetni újabb képviselői ciklusra. Az SZDSZ szerint a politikus születésnapja és visszavonulása kettős alkalmat szolgáltat arra, hogy Magyarország ismét elismerje Tom Lantos elévülhetetlen érdemeit az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak elmélyítésében, illetve a magyarság érdekeinek képviseletében.

Tom Lantos kiemelkedő szerepet vállalt többek között az antifasiszta és antikommunista mozgalmakban, a magyar demokratikus rendszerváltás folyamatában, a demokrácia fejlesztésében, illetve Magyarország NATO-csatlakozásában. Következetesen és határozottan fellépett a szélsőségek ellen, valamint az emberi jogok védelmében, és aktív szószólója volt a határon túli magyarok érdekeinek is – méltatta a politikust az SZDSZ közleménye.

Tom Lantos január 2-án jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Tom Lantos az alsóház külügyi bizottságának elnöke. Az amerikai törvényhozás alsóházának 1981-ben lett a tagja, azóta 14 ízben nyerte el a mandátumot Kaliforniában.

(MTI)

Comments are closed.