Forrás: Index

Kiutasították a torinói imámot szerdán Olaszországból a közbiztonságra veszélyesnek ítélt nézetei és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat népszerűsítése miatt. A döntés előzménye, hogy a RAI közszolgálati televízió Annozero című politikai műsorában néhány hónapja bemutattak egy titokban készült filmfelvételt a marokkói születésű Mohamed Kohaila egyik tavalyi hitszónoklatáról a torinói mecsetben.

A 44 éves imám ebben gyűlölködő jelszavakat harsogott a keresztények és a zsidók ellen, és a nők elnyomására buzdította a hívőket. Felszólította az istenfélő muzulmánokat, hogy ne vegyüljenek a “nyugatiakkal”. A nőkről szólva úgy vélekedett, hogy azok “alárendeltek” a férfiaknak és erőszakkal kell őket engedelmességre kényszeríteni. A helyiségben, ahol prédikációját tartotta, az al-Kaidát népszerűsítő propagandaanyagot lehetett látni.

Kohaila szerda délután már a bolognai repülőtéren várta, hogy visszatoloncolják Marokkóba. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint tagadta, hogy Nyugat-ellenes érzelmeket szított volna.

Elődjét, Bouriki Bouchta imámot szélsőséges eszméi és fundamentalista körökhöz fűződő kapcsolatai miatt három éve utasították ki és toloncolták vissza szülőhazájába, Marokkóba. Bouchta többek között szolidaritásáról biztosította az al-Kaidát irányító Oszama bin Ladent az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után. h i r d e t é s

Comments are closed.