Forrás: HVG

Bush-látogatás

George Bush szerint a megbékéléshez Izraelnek fel kell számolnia a Ciszjordániában létesült zsidó vadtelepeket, Olmert pedig azt hangoztatta, hogy Izrael kész megszüntetni ezeket a telepeket, de nem jelölt meg határidőt. Közös sajtóértekezlet a Bush-látogatás után.

Az izraeli és a palesztin vezetőkben egyaránt megvan a hajlandóság arra, hogy nehéz döntéseket hozzanak a béke érdekében – vélekedett szerdán George Bush amerikai elnök Ehud Olmert izraeli kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén. Kijelentette: izraeli és ciszjordániai látogatásának éppen az a fő célja, hogy ösztökélje a feleket e döntések mielőbbi meghozatalára.

„Hiszem, hogy mindkét fél nagyon komolyan törekszik az előrelépésre ezen elképzelés valóra váltása érdekében” – jelentette ki Olmert is. Izrael komolyan gondolja az „útiterv” (közel-keleti béketerv) megvalósítását, beleértve az Izraellel békében élő palesztin állam létrehozását – mondta, de leszögezte: nem lesz megbékélés mindaddig, amíg palesztin részről le nem állítják az Izrael elleni terrorakciókat.

Bush hangsúlyozta, hogy a megbékéléshez Izraelnek fel kell számolnia a Ciszjordániában létesült zsidó vadtelepeket, Olmert pedig azt hangoztatta, hogy Izrael kész megszüntetni ezeket a telepeket, de nem jelölt meg erre nézve semmilyen határidőt.

Bush már érkezésekor, a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is arról beszélt, hogy „új lehetőséget lát” a békére. Nemzetbiztonsági tanácsadója, Stephen Hadley ugyanakkor óvott attól mindenkit, hogy látványos előrelépést várjon Bush vizitjétől az izraeli-palesztin megbékélés terén.

A két ország szövetségesi kapcsolatainak fontosságát hangsúlyozta az amerikai elnök Simon Peresz izraeli államfővel folytatott tárgyalásán. „Országaink szövetsége hozzájárul ahhoz, hogy garantálható legyen Izraelnek mint zsidó államnak a biztonsága” – mondta egyebek között.

A zsidó államról mondott szavai iszlamista politikusok felháborodását váltották ki. A palesztin menekültek Izraelbe való visszatérésének jogát követelő Hamász szervezet szerint az amerikai elnök szavai elárulták Bush valódi célját. A Gázai övezetet uraló radikális szervezet nyilatkozata szerint Bush azért érkezett a térségbe, hogy „még több politikai támogatást ajánljon fel a megszállónak, figyelmen kívül hagyva népünk érdekeit”

Nyugati hírügynökségek helyszíni jelentései szerint „valóságos ostromállapot” volt Jeruzsálemben az amerikai elnök odaérkezésekor – írta egy francia tudósító. Több mint 11 ezer rendőrt mozgósítottak a kiemelt diplomáciai esemény biztosítására, és egész negyedeket zártak le a városban. Az izraeli hadsereg kihirdette Ciszjordánia teljes zárlatát az amerikai elnök vizitjének teljes időtartamára.

Három palesztin életét vesztette, további tíz pedig megsebesült Gázában Bush izraeli és ciszjordániai látogatásának első napján egy izraeli katonai csapás következtében – közölték palesztin biztonsági és orvosi források. Az izraeli hadsereg megerősítette a csapásmérés tényét, hozzátéve, hogy olyan szélsőségesekre sújtott le, akik előzőleg rakétákkal és aknagránátokkal lőttek izraeli területet.

A Hamász radikális palesztin szervezet támogatóinak ezrei tüntettek szerdán Gázában Bush izraeli és ciszjordániai látogatása ellen. Az iszlamista szervezet mintegy húszezer szimpatizánsa amerikai és izraeli zászlókat égetett el s Busht muzulmán vért szürcsölő vámpírként ábrázoló rajzos táblák alatt vonult fel a tüntetésen. A tüntetés végén rendezett nagygyűlés szónokai szerint Bush látogatásának egyetlen célja, hogy segítséget nyújtson Izraelnek a palesztinok ellen.

Péntekig tart az amerikai elnök izraeli és ciszjordániai programja. Bush csütörtökön találkozik Rámalláhban Abbász palesztin elnökkel, de a Hamász uralta Gázai övezetet elkerüli. Később a Közel-Kelet több arab államában tesz látogatást: Kuvaitot, Bahreint, az Egyesült Arab Emírséget, Szaúd-Arábiát és Egyiptomot keresi fel január 16-ig tartó körútján, hogy támogatást szerezzen közel-keleti békeerőfeszítéseihez. Útjának minden állomásán szóba kerül várhatólag Irán térségbeli szerepe is.

Bush azt mondta Jeruzsálemben, hogy Irán és atomprogramja fenyegeti a világ békéjét. „Irán fenyegetést jelentett, fenyegetést jelent, és fenyegetés marad a jövőben is”, ha a nemzetközi közösség nem reagál együttműködően az iszlám köztársaság körül kialakult helyzetre – hangsúlyozta. Egyúttal figyelmeztette Teheránt, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha a Hormuzi-szorosban történt vasárnapi incidenshez hasonló újabb súrlódás történne. Szavai szerint az amerikai fél azonnal válaszolna, ha támadás érné hajóját. Hozzátette: nem zár ki semmilyen opciót a válasz jellegét illetően.

„Mindazonáltal úgy vélem, hogy meg tudjuk oldani az iráni problémát diplomáciai eszközökkel” – mondta jeruzsálemi sajtóértekezletén. Hangoztatta: törekedni fog arra, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon további nyomást az iszlám köztársaságra.

Comments are closed.