Forrás: Index

George Bush amerikai elnök szerdán megérkezett Izraelbe, közel-keleti körútjának első állomására. „Új lehetőséget látunk a békére a szentföldön, és a szabadságra az egész régióban” – mondta köszöntő beszédében a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. A delegációval érkezett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Izraeli részről megjelent Simon Peresz elnök és Ehud Olmert miniszterelnök, továbbá a teljes kormánykabinet.

Bush először látogat elnökként Izraelbe, éppen egy évvel azelőtt, hogy elnöki mandátuma lejár. A következő napok legfontosabb témája az izraeli-palesztin konfliktus lezárása és a béketerv kidolgozásának előmozdítása lesz, hogy az év végéig létrejöhessen az önálló palesztin állam. Elemzők szerint érdemi áttörés nem várható. A vita lezárásához meg kéne egyezni a határokban, Jeruzsálem ellenőrzésének jogában, valamint a palesztin menekültek jogainak meghatározásában.

Mindenki Bushra vigyáz

Az amerikai elnök érkezése miatt különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be. Ellepték Jeruzsálemet az orvlövészek, a bombakereső kutyák, a testőrök, akik közt külön a Bush-látogatás miatt behívott tartalékos katonák is vannak, az amerikai elnök biztosításában szerepet vállal a belbiztonsági szolgálat is. George Bush delegációjával három napot tölt Jeruzsálemben. Az Air Force One elnöki különgép Tel-Aviv nemzetközi repülőterén ért földet, ebben az időben minden egyéb járatot töröltek. Busht biztonsági okokból Tel-Avivból helikopteren vitték Jeruzsálembe.

A rendőrség teljes készültségben van, Jeruzsálembe 10 500 rendőrt vezényeltek, ami az ország teljes rendőri állományának több mint egyharmadát jelenti. A város több főútvonalát is lezárták, szerdától gyakorlatilag lehetetlen közlekedni Jeruzsálemben, a lakosok egyetlen lehetősége, hogy a tömegközlekedést használják.

A Tiszta ég névre hallgató művelet Izrael államnak óránként 25 ezer dollárjába (majdnem 4 és fél millió forint) kerül, míg Bush az országban tartózkodik. A rendőrség vezetői nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy a látogatás idejére vonatkozó konkrét fenyegetést nem kaptak. Az al-Kaida ugyanakkor felszólította milicistáit Bush megtámadására, az elnök biztonságát veszélyeztethetik továbbá az ellene tiltakozó tüntetők is.

Tiszta utca, rendes ház

A jeruzsálemi önkormányzat alkalmazottai az utóbbi napokban graffitit takarítottak a falakról, újrafestették az utakon a sávokat és az egyéb jelzéseket, előkerült továbbá 1500 zászló is, az amerikai, az izraeli és Jeruzsálem zászlaja. A látogatás idejére felvett takarítók ádáz harcot vívnak majd a gyakran koszos utcákkal, sűrűbben szedik a szemetet is.

Volt már robbantás a King Davidben

A King David Hotel a harmincas évek óta Jeruzsálem legelegánsabb szállodájának számít. Neve akkor vált ismertté, mikor 1946-ban zsidó terroristák felrobbantották: tejeskannákba robbanóanyagot rejtettek, amit abban a szárnyban robbantottak fel, ahol a britek irodái voltak. Ugyan a támadás előtt az Irgun, egy keményvonalas katonai szervezet figyelmeztetett a várható veszélyre, a britek ezt nem vették komolyan. A robbanásban 91 ember vesztette életét, 45-en megsebesültek. Az Irgun tagjai akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ellenzik a britek uralmát az akkor még Palesztinának hívott területen.

Több száz szállodai szobát foglaltak le Bush és kísérői számára, a Haaretz szerint a Jeruzsálemben található összesen 7000 hotelszoba mindegyikét kiadták már. Egy részüket a rendőröknek és a biztonsági őrnek tartották fenn, míg a 450 szobás történelmi jelentőségű King David Hotelben Bush és kísérete száll meg. Az elnökkel érkezett kíséret 200 tagjának és további 120 újságírónak itt már nem maradt hely, őket egy közeli ötcsillagos szállodában helyezik el.

Bush lakosztálya a King David Hotelben egy átlag vendégnek 2600 dollárba (450 ezer forint) kerülne egy éjszakára. Mivel a patinás szálloda ablakai Jeruzsálem óvárosára néznek, az ötszáz éves bástyák különleges kivilágítást kapnak, és a szokásos éjféli lámpaoltás helyett éjjel kettőig bekapcsolva hagyják a fényeket, írja a Ynet.

Comments are closed.