Forrás: MA

Asszony a fronton – Polcz Alaine darabja új köntösben

Lassan két éve lesz, hogy Takács Katalin és Pálfi Kata, Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatta Baranyi László érdekes adaptációját Polcz Alaine: Asszony a fronton című regényéből – Január 21-én 19 órakor és 27-én 17 órakor az Új Színházban is látható a szép, megrendítő előadás.

Lassan két éve lesz, hogy Takács Katalin és Pálfi Kata,Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatta Baranyi László érdekes adaptációját Polcz Alaine:Asszony a fronton című regényéből.

A bemutatón még Polcz Alaine is köztünk volt. Azóta többször, több helyen előadták, többek közt a dramaturg céh szervezésében a POSZT-on is – de most január 21-én 19 órakor és 27-én 17 órakor az Új Színházban is látható. Nagyon szép, megrendítő színházi előadás.

Az előadásról:

A Polcz Alaine regényéből készült színpadi előadás ősbemutatója Csákváron, a regény történetének eredeti helyszínén, a ma kórházként működő Esterházy kastély színháztermében volt 2006. februárjában. (A darab színpadra kerülésében annak idején nagy szerepet vállalt a kórház igazgató asszonya, Dr. Dékány Erzsébet.)

Vidnyánszky Attila rendezése zenével és más színpadi elemekkel érzékenyen egészíti ki a két színésznő játékát. Bár a történet női szemszögből mesél a háborúról, de mindannyiunk számára ugyanolyan megrendítő élményt nyújthat.

Az irodalmi műről:

A könyv monológ: egy idős asszony visszaemlékezése házasságára, a házasságát követő egy esztendőre. S nem is lenne más, mint egy, az iskolapadból az oltár elé vezetett naiv fiatalasszony rosszul sikerült házasságának krónikája – ha az esküvő időpontja nem a második világháború utolsó évére esne. A férje ridegen, közönyösen bánik vele, sokszor igazságtalanul gúnyolja. De az asszony szereti, és mindennap újra, meghatóan reménykedve próbálja visszaszerezni férje szerelmét.

A háború forgatagában a pár elszakad egymástól, a lány Kolozsvárról előbb Budapestre, aztán a front elől Csákvárra, az Esterházy kastélyba kerül, ahol anyósa a kulcsárnő. Rosszabb helyre nem is menekülhne – Csákvár négyszer vonult át a front, foglalták el s vissza hol a németek, hol az oroszok. A falut elfoglaló oroszok többször is megerőszakolják a fiatalasszonyt, akit a helybeliek – tartva a katonák folytonos betörésétől – nem akarnak befogadni maguk közé.

Valamennyi olvasót és értékelőt a könyvnek azok a részei ragadják még, melyben az írónő szenvtelenül közzéadja többszöri megerőszakolásának felkavaró és szörnyű történetét. Akár a Sorstalanságban, itt is a szenvtelen, látszólag érzelemmentes narráció készteti felháborodásra és állásfoglalásra az olvasót.

Azzal, hogy elbeszéli saját meggyalázásának megrendítő történetét, hiteles, elfogulatlan, ezért perdöntő és örökérvényű tanúvallomást tesz az emberi sorsról.

Polcz Alaine-nek „a világtörténelem falára festett magánfreskójából” a háború személyes, kegyetlen, emberi és esendő arca is feltárul az olvasó előtt. Mert a regény jóval több a kegyetlen kalandok leírásánál: finom érzékkel vizsgálja azokat a nem egyszer meglepő és váratlan reakciókat, amelyekkel az emberek a háborús megpróbáltatásra reagálnak.

Az írás a benne foglalt borzalmak ellenére is apoteózis: tiszta tudattal, ép erkölcsi érzékkel túl lehet lépni a traumákon.

Asszony a fronton

Színházi előadás, egy felvonásban Polcz Alaine emlékiratainak felhasználásával színpadra írta: Baranyai László.

Szereplők: Takács Katalin, Pálfi Katalin

Rendezte: Vidnyánszky Attila.

2008.01.09 19:30, ma.hu

Comments are closed.