Forrás: Index

Kedden botrány történt az Országos Választási Bizottság (OVB) ülésén. A testületnek számos népszavazási kezdeményezésről kellett döntenie, a beadványok többsége komolytalan volt (Mi volt előbb, tyúk vagy tojás; Autó helyett szolgálati rollert használjon-e a miniszterelnök stb.) Az egyik beadványt a Túlélés”98 nevű szervezet adta be, ők arról akartak népszavazást, hogy állítsák-e ENSZ bíróság elé a 2006-os zavargások rendőri felelőseit és az őket pártoló kormánytagokat. Az OVB nem engedte, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Többek között azért, mert a beadványban nem írták le, hogy népszavazásra vagy népi kezdeményezésre vonatkozik-e az indítvány. (Az első esetében 200 ezer aláírást kell gyűjteni a másodiknál elég 50 ezret, de akkor csak annyi történik, hogy a parlamentnek napirendre kell vennie a témát.)

Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese lapunknak írt levelében így foglalta össze a történteket: amikor az elnök közölte az elutasítást, szót kapott a Túlélés”98 képviselője. Azt mondta, hogy ha a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) készítette volna a beadványt, akkor biztos elfogadták volna. Ezután kérdezősködni kezdett, hogy miért utasították el. Halmai azt válaszolta neki, hogy később írásban megkapja a pontos indoklást. Halmai beszámolója szerint az OVB szeretett volna már egy következő ügyre térni. A Túlélés”98 képviselője viszont méltatlankodni kezdett, és Szigeti Péter ezután kérte a kormányőröktől a terem kiürítését.

Az indultak csak ekkor szabadultak el. A kivezetett Túlélés”98-szimpatizánsok szidalmazni kezdték a testületet. “Egy árpádsávos tarisznyával felszerelkezett hölgy például hangosan megjegyezte, hogy nem kell félni a Magyar Gárdától, majd később a teljes bizottság felakasztását tartotta szükségesnek fennhangon követelni” – írja Halmai Gábor.

A Független Hírügynökség munkatársának a kivezettettek arra is panaszkodtak, hogy Halmai Gábor “felháborító módon táplálkozott” az ülés alatt. Halmai fontosnak tartotta lapunkkal közölni, hogy “a több órás, szünet nélküli üléseken a tagok számára pogácsák állnak rendelkezésre. Ezekből – többi tagtársamhoz hasonlóan – valóban fogyasztottam az ülés közben”.

One Response to “Akasztani akartak a botrányos OVB-ülésen”

  1. rudasj

    Rudas János