Forrás: Híradó

Szennyező örökség

2008. január 8. 14:17

Simontornyán, az egykori bőrgyár területén krómtartalmú veszélyes hulladékok maradtak

Még mindig szennyező anyagok veszélyeztetik a simontornyaiak egészségét. Az egykori bőrgyár területén ugyanis ottmaradtak a krómtartalmú veszélyes hulladékok. A kármentesítést öt évvel ezelőtt egyszer már elkezdték. De akkor csak a szennyezés alig tíz százalékát távolították el. Most úgy tűnik, újra lesz fedezete a munka folytatásának.

Krómiszap, krómcserzett bőr és vegyszeres papír is van a hulladékok között.

A bőrgyár a Sió mellett található. A helyiek attól is félnek, hogy a mérgező anyag beleszivároghat a talajvízbe is.

A simontornyai bőrgyár tizenkét évvel ezelőtt zárt be. A gyártásból származó

veszélyes anygok azonban még mindig ott vannak. Az önkormányzat műszaki vezetője a krómcserzett bőrhulladékot mutatja és azt mondja: a szennyezés miatt már eddig is sok hátrányt szenvedett a város.

Nagy Károly (műszaki vezető, Simontornyai Önkormányzat):

„Néhány évvel ezelőtt volt itt egy izraeli befektető hogy ezt az épületet megvásárolja és néhány embernek adna munkát Simontornyán, idejött meglátta ezt a hordómennyiséget, megkérdezte hogy ez mi? Mondtuk hogy veszélyes hulladék, fordult és elment.”

A kármentesítésre az első tervek 2002-ben készültek el. Akkor megkezdték a hulladék eltávolítását. 370 tonnányi mérgező anyagot szállítottak el, azaz az

ottlévőnek alig tíz százalékát. A folytatás azonban elmaradt.

Szabóné Smid Mária (igazgató-helyettes, Közép-Dunántúli Természetvédelmi Felügyelőség):

„A területen a hulladékoknak a nagy része még hátrahagyott hulladékként szerepel tehát körül-belül egy olyan 30-35 ezer tonna hulladék lehet még a területen becsléseink szerint.”

A bőrgyár most a Nemzeti Vagyonkezelő Társaság tulajdonában van. Ők pályázati forrásokból végzik majd a kármentesítést. A tervek szerint jövőre kezdik meg a munkát és 2012-re fejezik be. Simontornya polgármestere azt reméli, végre megszabadulahatnak ettől a tehertől.

Csőszné Kacz Edit (polgármester, Simontornya):

„Igéretet nagyon sokszor kaptunk, én őszintén remélem hogy már az ígérgetéseknek vége lesz, többször felmérték a környezeti kárt, néha nekem az volt az érzésem hogy abból a sok felmérésből már lehet hogy a felét el is tudták volna szállítani.”

MTV Pécs

Comments are closed.