Forrás: MNO

Az arab nyelvterület lapszemléje

A szudáni elnök politikai tanácsadója egy amerikai tárca nélküli miniszterrel várhatóan az al-Dzsazíra hírcsatorna Guantánamón fogva tartott fotóriporterének szabadon engedéséről is tárgyal. Hibázott az izraeli vezetés, amikor fegyveres konfliktusba keveredett a Hezbollahhal – jelentette ki Ehud Barak.

Al-Dzsazíra

Az al-Dzsazíra hírtelevízió Guantánamón fogva tartott fotóriportere, Szamí al-Hádzs szabadon engedése is szóba kerülhet a miniszteri szintű szudáni-amerikai találkozón. A szudáni elnök, Omar Haszan al-Basír politikai tanácsadója, Musztafa Oszmán tárca nélküli miniszter és amerikai kollégája (akit Oszmán nem volt hajlandó megnevezni az al-Dzsazírának) közötti egyeztetésre vélhetően e hét végén kerül sor. Mint Musztafa Oszmán kifejtette, kormánya meg van győződve al-Hádzs ártatlanságáról, és éppen ezért ez az ügy fekete pontot jelent az Egyesült Államoknak, amit annak ki kell javítania. Oszman azt is hozzátette: megbíztak egy ügyvédekből álló csoportot, lássa el a riporter védelmét. A katari hírtelevízió immáron hat éve küzd a nyilvánosság erejében bízva, hogy kiszabadítsa szudáni származású fotóriporterét, akit kiküldetése közben tartóztattak le az afgán-pakisztáni határon 2001 decemberében, 2002-től pedig a guantánamói amerikai bázison őrzik.A mai napig nem fogalmaztak meg kézzel fogható vádakat a letartóztatott riporter ellen. Al-Hádzs ügyvédje, Cleve Stanford Smith szerint a felszín mögött az húzódik meg, hogy a vallatók minél többet meg akartak tudni az amerikai érdekekkel szemben álló sajtóorgánumról, az al-Dzsazíráról, és azt is felajánlották védencének, hogy a kémkedésért cserében szabadon engedik. Tavaly augusztusban úgy tűnt, hogy a szudáni és az amerikai fél végre megegyezett, és al-Hádzs kiszabadulhat, de erre a mai napig nem került sor. Az arab állam kormányzata ugyanakkor tagadja, hogy Washington bármiféle feltételt is szabott volna az ügyben.

Al-Manár

Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak szerint a libanoni Hezbollah erősebb, mint valaha. A katonai rádió hétfő este tudósítást közölt a katonai vezérkar tel-avivi találkozójáról. Barak itt jelentette ki, hogy titkosszolgálati értesülések szerint a Hezbollahnak most több rakétája van, mint a 2006-os nyári libanoni háború előtt volt. A védelmi miniszter úgy látja, hogy az izraeli vezetés hibázott, amikor fegyveres konfliktusba keveredett a Hezbollahhal, mert erre csak akkor kellett volna sort keríteni, ha nincs más lehetőség, illetve gyors győzelem várható.

Kun Zsuzsanna

Comments are closed.