Forrás: Híradó

Visszaadják a náci időkben elkobzott értékes könyveket

2008. január 5. 13:35

A berlini kormány kötelezte magát a hitleri időkben törvénytelenül szerzett javak visszaszármaztatására az egykori tulajdonosoknak, illetve leszármazottainak

Nürnbergben a központi könyvtár bejelentette, hogy összeállította annak a több mint 10 ezer bibliofil értékű könyvnek és korabeli nyomtatványnak a jegyzékét, amelyet 1933 és 1945 között, zömében zsidó gyűjtőktől, részben pedig egyházi intézményektől, valamint szabadkőművesektől az akkori náci polgármester, Julius Streicher utasítására koboztak el.

Az 1998-as washingtoni szerződés értelmében a berlini kormány kötelezte magát a városi és községi könyvtárak gyűjteményének átvizsgálására és a hitleri időkben törvénytelenül szerzett javak visszaszármaztatására az egykori tulajdonosoknak, illetve leszármazottainak.

A vállalás teljesítése nehezen halad, mert annak idején csak felületesen jegyezték fel az elkobzott könyvek, térképek, bibliofil kiadványok eredeti tulajdonosának nevét, címét és foglalkozását. Ennek ellenére a nürnbergi központi könyvtárnak máris sikerült 115 korábbi tulajdonost azonosítania. Névsorukat az interneten tették közé. Bajorországban ez az első alkalom, hogy városi könyvtár megkezdi az elkobzott javak visszaszolgáltatását.

hirado.hu/FH

Comments are closed.