Forrás: MNO

Míg az izraeli hadsereg Gázában újabb és újabb akciókat hajt végre és a jordán király a békefolyamat megtorpanásának veszélyéről beszél az újabb zsidó telepek építése miatt, Jeruzsálem ünnepi díszben pompázik.Már fellobogózták Jeruzsálemet, minden sarkon amerikai zászlók lengenek, lázasan készülnek Bush jövő heti, első izraeli látogatására. A legújabb hírek szerint az amerikai elnök elutazik Ramallahba, Ciszjordánia fővárosába is. Ott találkozik majd Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Szalam Fajad kormányfővel. Közel-keleti útján eljut az öböl-államokba, Szaúd-Arábiába és Egyiptomba is.

Washingtonban egyre nyilvánvalóbb, hogy a palesztin állam ügyeihez Izrael mellett az arab államok áldása is kell. A Fehér Házból azt jelentették, hogy nincs sok esély a Jeruzsálembe szervezett hármas csúcsra Bush, Abbász és Olmert részvételével. Izrael és a palesztin hatóság kapcsolatai ugyanis megromlottak a november végi annapolisi csúcs óta. Ennek oka a kelet-jeruzsálemi építkezés, a törvénytelen települések, a ciszjordániai útelzárások, valamint, mert a palesztinok hallani sem akarnak arról, hogy jövendő államuk demilitarizált övezet legyen. Ragaszkodnak a fegyverekhez.

Az amerikai diplomácia 2008-ban komoly hangsúlyt fektet a közel-keleti válság megoldására. Úgy tűnik a mélyen vallásos Bush Izrael és a palesztinok 60 éves ügyének rendezésével próbálja lezárni hivatalát.

(radio.hu)

Comments are closed.