Forrás: Híradó

A Freedom House a szabadság bajnokának nevezte Tom Lantost

2008. január 3. 16:42

A magyar származású demokrata párti politikus egyike „Amerika vezető külpolitikai szakértőinek és az emberi jogok leghatékonyabb szószólóinak”

Tom Lantosnak az emberi jogok iránti elkötelezettségét méltatta a csütörtöki The New York Times azzal kapcsolatban, hogy a demokrata párti politikus rákos megbetegedése miatt visszavonul.

A február 1-jén 80. életévét betöltő budapesti születésű politikus előző nap közölte: nyelőcsőrákja miatt az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért.

A lap – amely kiemelte, hogy Lantos a holokauszt egyetlen olyan túlélője, akit valaha is a washingtoni kongresszus tagjává választottak – ismertette Nancy Pelosi házelnök méltató szavait. Pelosi, akinek választókörzete határos Lantos kaliforniai 12. (San Mateo) választókerületével, úgy nyilatkozott: mély tisztelettel adózik Lantos kiemelkedő vezető szerepének. Szerinte Lantos egyike „Amerika vezető külpolitikai szakértőinek és az emberi jogok leghatékonyabb szószólóinak”. Mint fogalmazott, Lantos tapasztalata, intelligenciája és együttérzése hiányozni fog visszavonulása után.

Tony Fratto, a washingtoni Fehér Ház szóvivője azt mondta, Tom Lantos a kongresszusi tagjaként több jelentős eredményt ért el hosszú pályafutása során, élete páratlan amerikai történet.

A Los Angeles Times azt emelte ki tudósításában, hogy a 14. képviselői mandátumát töltő Lantos az emberi jogok vezető szószólója a kongresszusban. Egyebek között gazdasági segélyeket követelt Kelet-Európának a berlini fal leomlása után és bírálta a modernizálódó Kínát az emberi jogok megsértése miatt. Lantos kezdeményezte azt a törvényjavaslatot, amely tiszteletbeli amerikai állampolgárságot adományozott Raoul Wallenberg svéd diplomatának, aki több más zsidó mellett Lantost is megóvta a náci letartóztatástól a második világháború idején.

A washingtoni Freedom House külön közleményben méltatta „a szabadság bajnokának” tevékenységét. A jogvédő csoport szerint távozása űrt fog hagyni maga után a kongresszusban. A szervezet köszönetet mondott Lantosnak az emberi méltóság védelmében kifejtett lankadatlan szolgálatáért.

A csütörtöki The Washington Times is Lantos jogvédő tevékenységét emelte ki. A lap idézte a floridai Illeana Ros-Lehtinent, az alsóház külügyi bizottságának rangidős republikánus párti tagját, aki feddhetetlen jellemű, hatalmas energiájú és kemény politikusként jellemezte Lantost. Mint mondta, Lantos hite a zsarnokság, a fasizmus és a népirtás elleni korszakos küzdelemben gyökerezik.

Steny Hoyer marylandi képviselő, a demokrata többség vezetője azt mondta: Lantos tudása, az, hogy megértette a nemzetközi kérdések összetett természetét, nagy tiszteletet és csodálatot vívott ki a kormánypárti és ellenzéki képviselők körében is.

Lantos szóvivője, Lynne Weil közölte: a képviselő úgy tervezi, hogy kitölti idén év végén lejáró képviselői mandátumát.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.