Forrás: Híradó

Csúcstalálkozót tart Bush, Abbász és Olmert Jeruzsálemben

2008. január 2. 14:58

A háromoldalú találkozóra január 10-én kerül sor

Január 10-én háromoldalú csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben George Bush amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök részvételével – jelentette be szerdán egy palesztin illetékes.

A találkozót Bush elnök Izraelbe és a palesztin területekre tervezett januári látogatásának második napjára tűzték ki. Az elnök mandátumának utolsó hónapjaiban azért utazik a Közel-Keletre, hogy előmozdítsa az izraeli-palesztin békefolyamatot.

Izraeli illetékesek kijelentették: „nagyon valószínű”, hogy háromoldalú csúcstalálkozót tartanak majd Jeruzsálemben.

Az amerikai elnök legutóbb tavaly november 27-én tárgyalt az izraeli és a palesztin vezetőkkel az annapolisi Közel-Kelet-konferencián, ahol hivatalosan is újraindult a békefolyamat, amelynek célja, hogy a két fél 2008-ban megállapodást kössön a békéről.

Ahmed Korei, a palesztin és Cipi Livni, az izraeli tárgyalóküldöttség vezetője szerdán ismét megbeszéléseket folytatott Jeruzsálemben – közölték hivatalos források.

Az annapolisi értekezlet után indított tárgyalások új szakaszát némileg beárnyékolják a palesztin területeken felállított zsidó telepek körüli viták. A palesztinok valamennyi telepes tevékenység azonnali leállítását követelik, míg Izraelnek szándékában áll folytatni az építkezést azokon a telepeken, amelyeknek ellenőrzését meg akarja tartani a palesztinokkal kötendő békemegállapodás keretében is.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.