Forrás: Index

A hírhedt náci „Sieg Heil!” és a „Heil Hitler!” köszöntéseket kiabálva rontottak a roma fiatalokra, akiket „fekete guminak és négernek” neveztek. Követelték tőlük, hogy azonnal tűnjenek el, majd – látva, hogy nem engedelmeskednek – bántalmazni kezdték őket. Két roma fiatalnak három héten túl gyógyuló sérüléseket okoztak.

A négy támadó közül egyet, egy 21 éves helyi férfit már előállítottak, a többieket még nem sikerült azonosítani – tájékoztatott a Besztercebányai Kerületi Rendőr-főkapitányság. Az elfogott fiatalembert testi sértés és szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az eset csak néhány órával azelőtt történt, hogy Ivan Gasparovič szlovák államfő keddi újévi beszédében hangsúlyozta: Szlovákiában minden szélsőséges és idegengyűlölő megnyilvánulást el kell utasítani.

Bugár Béla sérelmesnek találja, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő újévi beszédében szó sem esett a nemzeti kisebbségekről, noha Szlovákia lakosságának majdnem tizenöt százalékát ők alkotják.

Bugár hangsúlyozta: a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek következetesen elvetik a szélsőséges megnyilvánulásokat, a radikalizmust és a xenofóbiát, mégpedig azon egyszerű okból, hogy a többséghez mérten „ők alkotják az ország legsebezhetőbb közösségét.”

Az elnöki iroda nem, de a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azonnal reagált, mondván, hogy Bugár csak „a kötelező kisebbségi túlérzékenység” adagjával szolgált. A párt nevében megszólaló Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője a hírügynökségnek azt mondta: „Érzéseink szerint a magyar kisebbség számára fontosabbak a Magyar Köztársaság állami ünnepei, mint a szlovák ünnepek. Sajnos ezt a mindennapi gyakorlat bizonyítja.”

Ezzel szemben a régész-történész Dusan Caplovic, a kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő alelnöke Bugár szavaira reagálva a TASR-nek azt nyilatkozta, hogy 2008-ban a szlovákoknak is illene megünnepelniük Szent István halálának évfordulóját, elvégre „I. István a szlovákok királya is volt. Nemzeti hagyományaink annyira kötődnek a nemzetiségi hagyományokhoz, hogy a kisebbségek együtt emlékezhetnek a többségi nemzettel.”

Comments are closed.