Forrás: Híradó

Neonácik támadtak romákra Szlovákiában

2008. január 1. 19:21

A hírhedt náci „Sieg Heil!” és a „Heil Hitler!” köszöntéseket kiabálva rontottak a roma fiatalokra

Romákra támadtak neonáci fiatalok Szlovákiában újév hajnalán. A közép-szlovákiai Korpona városban kedden hajnali egykor négy újfasiszta nyolc roma fiatalt kezdett verni az utcán, alig néhány méterre attól a tértől, ahol több száz helybéli ünnepelt.

A hírhedt náci „Sieg Heil!” és a „Heil Hitler!” köszöntéseket kiabálva rontottak a roma fiatalokra, akiket „fekete guminak és négernek” neveztek. Követelték tőlük, hogy azonnal tűnjenek el, majd – látva, hogy nem engedelmeskednek – bántalmazni kezdték őket. Két roma fiatalnak három héten túl gyógyuló sérüléseket okoztak.

A négy támadó közül egyet, egy 21 éves helyi férfit már előállítottak, a többieket még nem sikerült azonosítani – tájékoztatott a Besztercebányai Kerületi Rendőr-főkapitányság. Az elfogott fiatalembert testi sértés és szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az eset csak néhány órával azelőtt történt, hogy Ivan Gasparoviè ((ejtsd: ivan gasparovics)) szlovák államfő keddi újévi beszédében hangsúlyozta: Szlovákiában minden szélsőséges és idegengyűlölő megnyilvánulást el kell utasítani.

Független Hírügynökség

Comments are closed.