Forrás: HVG

Közel-Kelet

Az Egyiptomban veszteglő palesztin zarándokok felgyújtották ideiglenes táborukat, amelyet a Sínai-félszigeten hoztak létre a számukra. Ezt követően a randalírozók összecsaptak egyiptomi rendőrökkel, a kaotikus helyzetben szívrohamban meghalt egy idős palesztin nő.

A mekkai zarándoklatról hazatérő több ezer palesztin rekedt Egyiptomban, mert elutasítják, hogy az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett térjenek haza a Gázai övezetbe. Vasárnapig még komphajókon várakoztak az Akabai-öbölben, majd autóbuszokon ideiglenes táborba szállították őket, a Földközi-tenger partján fekvő El-Arís város közelébe. A tábort azonban nem fogadják el szálláshelyül.

A gyújtogatás után nagy számú egyiptomi rohamrendőr vette körül a feldühödött zarándokokat, tűzoltók pedig megpróbálták eloltani a tüzet. A 67 éves asszonyon kívül, aki életét vesztette, több más idős zarándok füstmérgezést szenvedett, őket kórházba szállították – közölték név nélkül nyilatkozó egészségügyi források.

Az izraeli közszolgálati rádió vasárnapi jelentése szerint a zarándokok között van a Gázai övezetben hatalmon lévő, radikális Hamász mozgalom több magas rangú vezetője. Izrael attól tart, hogy néhányan közülük megpróbálnak pénzt vagy fegyvert csempészni az övezetbe. A Hamász viszont attól fél, hogy Izrael letartóztatja hazatérő tagjait. Hétfőn a zarándokok közül sokan beleegyeztek abba, hogy Audzsán át, izraeli határellenőrzés mellett térjenek vissza.

A mintegy 2250 zarándokot szállító két komphajó pénteken indult a jordániai Akabából. December elején a palesztinok Kairó engedélyével indultak útnak az Egyiptom határán lévő rafahi átkelőn át, amely zárva volt, amióta júniusban véres harcokban a Hamász vette át a hatalmat a Gázai övezetben. A lépés miatt Izrael már akkor tiltakozott, mondván a zarándokok közé Izrael ellen harcoló fegyveres szervezetek tagjai vegyülhettek, hogy külföldi kiképzésen vegyenek részt, pénzeszközökhöz jussanak, vagy fegyvert csempésszenek be visszafelé az övezetbe.

Miután Ehud Barak izraeli védelmi miniszter december 26-án Sarm-es-Sejkben Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozott, hogy a Sínai-félsziget felől a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megfékezéséről tárgyaljon, az egyiptomi hatóságok beleegyeztek abba, hogy a palesztin zarándokokat visszaúton izraeli ellenőrzés mellett engedjék haza.

Comments are closed.