Forrás: HVG

Ukáz

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök úgy döntött, hogy a jövőben a kormánynak kell jóváhagynia minden, a ciszjordániai zsidó telepeken tervezett építkezést – közölte vasárnap egy Olmert hivatalához közel álló forrás.

Az izraeli kormányfő ezt utasításba adta több minisztériumnak, köztük az építés- és lakásügyi tárcának, s intézkedéséről Washingtont is tájékoztatta.

A zsidó telepek bővítésének leállítása az egyik kulcskérdés az annapolisi közel-keleti értekezlet után felújított izraeli-palesztin béketárgyalásokon, s a tervezett új építkezések híre az elmúlt hetekben az Egyesült Államok rosszallását is kiváltotta.

„Olmert és Zeév Boim lakásügyi miniszter múlt heti találkozóján az a döntés született, hogy ezentúl a miniszterelnök adja majd ki a végső engedélyt minden építési terv ügyében,” legyen szó akár ciszjordániai, akár kelet-jeruzsálemi építkezésről – jelentette ki újságíróknak a neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselő. „A már meghirdetett tendereket nem vonják vissza, de minden más, még előkészítés alatt lévő pályázatot végső soron a miniszterelnöknek kell majd jóváhagynia” – fűzte hozzá.

A hadsereg rádiója szerint Izrael további biztosítékokat adott az Egyesült Államoknak arra vonatkozóan, hogy leállítja a lakótelep-építéseket a megszállt Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is, még George Bush amerikai elnök januárra tervezett közel-keleti útja előtt. Olmert vállalta például, hogy nem írnak ki újabb lakásépítési tendereket a már meglévő kelet-jeruzsálemi telepeken, mindenekelőtt Har Homában. Elutasította ugyanakkor, hogy leállítsák a már megvalósítás alatt álló Har Homa-i építkezéseket.

Néhány napja, csütörtökön az izraeli kormányfővel tartott csütörtöki találkozóján Mahmúd Abbász palesztin elnök Har Homa zsidó telep bővítésének befagyasztását követelte. A találkozó előtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterhez fordult, próbálva kieszközölni, hogy Washington gyakoroljon nyomást Izraelre az építési tervek elvetése érdekében. Száeb Erekát, a palesztin tárgyalóküldöttség vezetője elmondta: Abbász a megbeszélésen aláhúzta, hogy a zsidó telepek bővítésének leállítása elengedhetetlen a novemberi annapolisi Közel-Kelet-értekezleten elindított, az elképzelés szerint a végső békemegállapodás aláírásához vezető tárgyalások előmozdítása érdekében.

Comments are closed.