Forrás: Hírtv

Újabb, Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel bukkant fel az interneten. A csaknem 1 órás beszédben a terroristavezér az iraki szunnitákhoz szól, és arra figyelmezteti őket, hogy ne harcoljanak az al-Kaida ellen és ne lépjenek szövetségre az amerikaiak által támogatott iraki kormánnyal.

Bin Laden szerint azok a legrosszabbak, akik földi múlandó életükért elárulják vallásukat. Példaként említette az egyik szunnita törzsi vezetőt, aki együttműködött az amerikaiakkal az al-Kaida elleni harcban. A férfit végül szeptemberben megölték.

A terroristavezér az 56 perces felvételen arra figyelmezteti az iraki szunnita arabokat, hogy ne csatlakozzanak egy esetleges szunnita-síita-kurd egységkormányhoz, mert egy ilyen vezetés nem engedné, hogy Irak iszlám állammá váljon. A nagykoalíció az amerikaiaknak kedvezne, akik az iraki olajra pályáznak.

Bin Laden arról is beszélt, hogy a jelenleg Irakban harcoló iszlám harcosok hamarosan felszabadítják Palesztinát. Hozzátette, soha nem fogják elismerni Izraelt, de az olyan palesztin kormányt sem, amelyik elfogadja Izrael létjogosultságát.

Az első vizsgálatok szerint a hangfelvétel a novemberi egyesült államokbeli izraeli-palesztin béketárgyalások után, de a korábbi pakisztáni kormányfő, Benazir Bhutto csütörtöki meggyilkolása előtt készült – bin Laden nem tesz említést Bhuttóról.

A Fehér Ház szerint a most felbukkant felvétel újabb bizonyíték arra, hogy Irakban javul a helyzet. Az iraki emberek egyre inkább belátják, az al-Kaida veszélyt jelent a demokráciára és a szabadságra, ezért ellene fordulnak.

A hangfelvétel hitelességét független források egyelőre nem erősítették meg.

(hírTV)

Comments are closed.