Forrás: Origo

Mexikó fővárosában Viswanathan Anand megkoronázta eddigi pályafutását. A 8 résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntőn a 37 éves indiai nagymester veretlenül ért célba, és hódította el a világbajnoki címet az orosz Vlagyimir Kramnyiktól. A Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán az amerikai Gata Kamsky győzött. A sakkcsapat Európa-bajnokságon kettős orosz siker született, női csapatunk hetedik lett, férfi válogatottunk tizedikként zárta szereplését. Hármas holtverseny Wijk aan Zee-ben, Anand győzött a Morelia/Linares  tornán, Veszelin Topalov Szófiában, Kramnyik Dortmundban és a moszkvai Tal-emlékversenyen végzett az első helyen. Első számú sakkozónk, Lékó Péter negyedik lett a mexikói vb-n, Odesszában rapid Világkupát nyert. Miskolcon a sakkrajongók Lékó és Kramnyik rapid párharcában gyönyörködhettek. Hévízen Portisch Lajos a sakkozás tizedik világbajnokával, Borisz Szpasszkjjal játszott meccset. Gara Tícia megvédte bajnoki címét, a férfiaknál Berkes Ferenc győzött. A teljesség igénye nélkül a búcsúzó esztendő krónikája.

Lékó győzelemmel kezdte az évet

A január 1-től érvényes világranglistát négypontos előnnyel a bolgár Veszelin Topalov vezette. Topalov a világbajnoki döntőn és az Essent-tornán 30 pontot vesztett! A harmadik helyezett Vlagyimir Kramnyik 16 Élő-pontot gyűjtött. Az azeri junior világbajnok Sahriyar Mamedgyarov nyolc helyet javított. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk egy ponttal előzte meg Lékó Pétert, Polgár Judit 2727 ponttal a 13., a női világranglistát immár huszonhatodszor vezette óriási fölénnyel.

A top 10 listája: Topalov 2783, Anand 2779, Kramnyik 2766, Mamedgyarov 2754, Ivancsuk 2750, Aronjan 2744, Morozevics 2741, Adams 2735, Gelfand 2733 pont.

Szép magyar sikerrel kezdődött az esztendő. Lékó Péter Odesszában a Pivdenny Bank szponzorálta, 16 résztvevős ACP rapid Világkupán a döntőben az ukrán Vaszilij Ivancsukot győzte le. Lékó szereplését a holland Ivan Szokolov elleni nyeréssel kezdte, majd az újdonsült orosz szuperbajnok Szergej Rublevszkijjel szemben simán jutott az elődöntőbe.

A négy között rájátszás után az izraeli Borisz Gelfanddal szemben diadalmaskodott, s végül Ivancsukot izgalmas csatában kényszerítette kapitulációra. Lékó győzelméért 40 ezer dollárt kapott.

Wijk aan Zee: hármas holtverseny

A túlzsúfolt versenyprogram miatt Péter már korábban lemondta Wijk aan Zee-ben a Corus tornát, hosszú idő után először magyar résztvevő nélkül zajlott az esztendő első szuperversenye.

Hármas holtversennyel ért véget a viadal. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nagy esélyt szalasztott el, hogy egyedüli elsőséget ünnepelhessen. Éppen elisztai legyőzője, Vlagyimir Kramnyik szekundánsa, Peter Szvidlerrel szemben vesztett el fölényes állást. A 13 forduló során a holtversenyes győztes örmény Levon Aronjan és a világbajnok Vlagyimir Kramnyik őrizte meg veretlenségét. A megszokottnál gyengébb teljesítményt nyújtott Viswanathan Anand. A tornán lejátszott 91 játszmából 36 végződött döntéssel.

Wijk aan Zee-ben nemcsak a sakktáblán zajlottak az események. Szófiában megjelent Zsivko Gincsev könyve, „Toaletna Vojna – Sahmatna drama v 13 gyejsztvija” – címmel (Toalet Háború – Sakk-dráma 13 felvonásban).

A szerző az elisztai világbajnoki döntőn a bolgár delegáció sajtófőnöke volt, és nem véletlen, hogy a 20 ezer példányban kiadott könyvet egy nappal a Wijk aan Zee-i nagy rangadó előtti napon mutatták be. Topalovék tehát a sakktáblán kívül is „léptek”, ráadásul a világranglista-vezető és a világbajnok a sakkvilág szeme láttára nem fogott kezet Wijk-ben az ütközetük előtt, és a nagy küzdelemben remivel végződött parti után sem.

A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov bejelentette, hogy időponti nehézségek miatt  nem kerül sor a Kramnyik-Topalov visszavágó mérkőzésre, hiszen a szabályok szerint azt február 11-én meg kellett volna kezdeni. Topalovék a nemleges válasz után békésebb húrokat pengettek, de nem tudták meggyőzni a FIDE vezérkarát, hogy kilencedik résztvevőként az exvilágbajnok játszhasson a szeptemberi mexikói vb-n.

A Corus 2007 szuperverseny végeredménye:

1-3. Levon Aronjan (örmény), Veszelin Topalov (bolgár) és Tejmur Radzsabov (azeri) 8,5 pont

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 8

5. Viswanathan Anand (indiai) 7,5

6. Peter Szvidler  (orosz) 7 

7. David Navara (cseh) és Szergej Karjakin (ukrán) 6,5

9.  Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 6

10-12. Alekszandr Motylev (orosz) , Szergej Tivjakov (holland) és Loek van Wely (holland) 5

13-14. Magnus Carlsen (norvég) és Alekszej Shirov (spanyol) 4,5

Linares – ismét két helyszínen

Másodszor rendezték meg két kontinensen a linaresi szuperversenyt. A 314 ezer eurós összdíjazású viadal első félidejét a mexikói Moreliában szervezték meg, és a szuperverseny bonyodalmakkal kezdődött. A viadal előtt az akklimatizációra biztosított napokat kellemetlen incidens zavarta meg.

Az azeri Tejmur Radzsabov edzőjének és szekundánsának, édesapjának a szobáját feltörték és számos értéket, többek között az értékes elemzéseket tartalmazó számítógépet is elvitték. Radzsabov nem tudott megegyezésre jutni a szervezőkkel, egyes hírforrások szerint 100 ezer eurós kártérítést követelt, ami a 20-as kategóriájú torna első díjának felel meg. Radzsabov végül visszalépett a versenytől, a rendezők az ukrán olimpiai bajnokot, Vaszilij Ivancsukot hívták meg. 

A torna első félideje után Viswanathan Anand holtversenyben vezetett a norvég Magnus Carlsennel. A tizedik játéknapon Vishy másodszor is vereséget mért a 16 éves titánra, és ezzel 1998 után az indiai sakkozó másodszor vehette át a győztesnek járó trófeát.

Bámulatos hajrával az orosz Alekszandr Morozevics holtversenyben Carlsennel második lett A legnagyobb csalódást a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és Lékó Péter szereplése jelentette, holtversenyben az utolsó helyen végeztek. Nagymesterünk háromszor is kikapott, egyetlen győzelmét az utolsó fordulóban Carlsen ellen aratta. Péter partijai sorban remivel végződtek, mire a hetedik játéknapon Ananddal került szembe.

Lékó remek felkészüléssel lepte meg az indiai exvilágbajnokot. A katalán megnyitású partiban túljátszotta ellenfelét. Parádés gyalogáttörés után egy tisztáldozattal megoldhatatlan feladatok elé állíthatta volna Vishyt, ehelyett azonban átengedte a kezdeményezést, és időzavarban balszerencsésen el is vesztette az összecsapást.

A verseny végeredménye:

1.Viswanathan Anand (indiai) 8,5 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég) és Alekszandr Morozevics (orosz) 7,5

4-5. Levon Aronjan (örmény) és Peter Szvidler (orosz) 7

6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 6,5

7-8. Veszelin Topalov (bolgár) és Lékó Péter  6.

Aeroflot-torna: Alekszejev sikere

Moszkvában az orosz szuperbajnok, a 21 éves Jevgenyij Alekszejev győzött a 6. Aeroflot-tornán. Az utolsó fordulóban az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagjára, Gabriel Szargiszjanra mért vereséget, és félpontos előnnyel végzett az élen.

A 30 ezer dolláros első díj mellé még elnyerte a dortmundi szuperversenyre szóló meghívót is. Almási Zoltán szép győzelemmel zárta szereplését, a kazah Darmen Szadvakaszov ellen nyert, s végül hatodik lett a 88 fős mezőnyben. Balogh Csaba a 29. helyen zárt.

Amber-verseny: Kramnyik-siker

Kétpontos előnnyel Vlagyimir Kramnyik nyerte meg a 16. Amber-versenyt. Az orosz világbajnok hatodszor diadalmaskodott, korábban 1996-ban, 1998-ban (Shirovval holtversenyben), 1999-ben, 2001-ben (Topalovval osztotta a dicsőséget) és 2004-ben (Morozeviccsel holtversenyben) végzett az élen.

Végső sikerének záloga a „vakon” vívott játszmákban mutatott szinte hibátlan játéka volt, míg riválisai sokat hibáztak. A rapid versenyben az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ismét bizonyította, hogy ő a legjobb ebben a műfajban, két pontot vert a mezőnyre.

Lékó Péter a rapidpartikban eredményesebb volt, holtversenyben második lett, „vakon” szerényebb teljesítményt nyújtott, csak 4 pontot szerzett.

Az összetett verseny végeredménye:

1.Vlagyimir Kramnyik (orosz) 15,5 pont

2. Viswanathan Anand (indiai) 13,5

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 13

4-5. Peter Szvidler (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 12

6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 1,5

8-9. Magnus Carlsen (norvég) és Lékó Péter 10,5

10. Tejmur Radzsabov (azeri) 9

11-12. Francisco Vallejo Pons (spanyol) és Loek van Wely (holland) 6,5

A linaresi szuperversenyen elért tornagyőzelmével április 1-től az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand pályafutása során először vezette a ranglistát. A március 31-én közzétett listán még nem számolták el az esztendő egyik legrangosabb viadalának, a linaresi tornának a végeredményét.

Az Indiai Sakkszövetség tiltakozására és az általános felháborodás miatt azonban módosították a rangsort  A korábbi listavezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az abszolút világelső Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben második, Lékó Péter a nyolcadik, Polgár Judit a 13. volt a rangsorban.

A top 10 listája: Anand 2786, Topalov 2772, Kramnyik 2772, Morozevics 2762, Aronjan 2759, Mamedgyarov 2757, Radzsabov 2747, Lékó Péter 2738, Szvidler 2736, Adams 2734.

Európa-bajnokság

Drezda volt a házigazdája a 8. női és férfi Európa-bajnokságnak. A férfiak mezőnyében 403-an vetélkedtek a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon. Almási Zoltán a holtversenyben az élen végzett hét nagymester mögött félpontos hátránnyal végül 11. lett, és helyezésével a Világkupán való részvételi jogot szerzett. Héra Imre a rapid rájátszásban kikapott, de végül lemondások után meghívták.

A hetek többlépcsős küzdelmet vívtak az Európa-bajnoki címért, a francia színekben szereplő Vladiszlav Tkacsijev bírta legjobban a feszültséget. Ruck Róbert 7, Erdős Viktor 6,5, Cao Sang és Balogh Csaba 6, Bánusz Tamás, Boros Dénes és Szabó Krisztián 5,5 pontot szerzett.

Az Európa-bajnokság végeredménye:

1.Vladiszlav Tkacsijev (francia) 8 pont

2. Emil Szutovszkij (izraeli) 8

3. Dmitrij Jakovenko (orosz) 8

4-7. Pavasovic (szlovén), Cseparinov (bolgár), Szakajev (orosz) és Iljin (orosz) 8

8-44. Volokityin (ukrán), Gustafsson (német), Tomasevszkij (orosz), Almási Zoltán, …Héra Imre, .. 7,5

 A nők vetélkedésében százötvenen vettek részt. Az orosz Tatjana Koszinceva parádés játékkal, kétpontos előnnyel végzett az élen. Hoang Thanh Trang holtversenyben második lett, de a rapid rájátszás eredményeként végül negyedikkét végzett, de kiharcolta a jövő évi kieséses rendszerű világbajnokságon való szereplés jogát. Vajda Szidóniának fél pont hiányzott a továbbjutáshoz, 7-tel zárt, Rudolf Anna 6,5 pontot szerzett.

A női Európa-bajnokság végeredménye:

1.Tatjana Koszinceva (orosz) 10 pont

2. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 8

3. Nagyezsda Kosznceva (orosz) 8

4. Hoang Thanh Trang (magyar) 8

Legendák és sztárok Magyarországon

A Magyar Sakkszövetség hathatós szponzorok támogatásával szervezte meg Hévízen a legendák meccsét, amellyel Portisch Lajost köszöntötte 70. születésnapján. A Nemzet Sportolója a sakkozás tizedik világbajnokával, a régi nagy riválissal, Borisz Szpasszkijjal csatázott, és párharcuk 3-3-as döntetlennel zárult.

Mindketten elégedettek voltak az eredménnyel, a sakkrajongók két igazi legendát, nagy riválist láttak játszani, élvezték elemzéseiket.

Miskolcon Vlagyimir Kramnyik 4,5-3,5-ös győzelmével fejeződött be Lékó Péterrel vívott nyolcjátszmás rapid párosmérkőzése. A sakkozás nagy ünnepe volt párharcuk, a Nemzeti Színházban óriási érdeklődés kísérte a párharcot, az internetes közvetítés segítségével az öt kontinensen milliók élvezhették a küzdelmes, megnyitáselméleti szempontból is nagyon érdekes játszmákat.

A nagymesterek elégedettek voltak partijaik színvonalával. Lékó a meccset követő sajtótájékoztatón érthetően sajnálta, hogy nyerőesélyt szalasztott el a második játszmában, más lett volna a meccs menete. Dicsérte az orosz világbajnok egyedülálló technikáját, amivel az ötödik játszmában megadásra kényszerítette. Nem titkolta elégedettségét, hogy két és fél év után végre partit tudott nyerni Kramnyik ellen.

A világbajnok örömmel nyugtázta, hogy megnyerte a meccset, amelyet egyenlő erők küzdelmének nevezett, egy picit szerencsésebb volt. Káli Sándor polgármester a díjkiosztó ünnepségen bejelentette, hogy folytatódik a Lékó+ fesztivál. Olyan szerződést készítenek elő, amely biztosítja újabb három évre a nagysikerű rendezvényt.

A párosmérkőzés végeredménye:

Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter 4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Jerevánban az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása, Világkupa-győztes Levon Aronjan rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Hiába kezdte nyeréssel az orosz világbajnok a párharcot, a második játéknap után Aronjan már 3-1-re vezetett. A befejező két partiban két döntetlen született, az időzavaros kapkodásban kölcsönös tévelygések jellemezték az összecsapásokat.

A párosmérkőzés végeredménye:

Levon Aronjan – Vlagyimir Kramnyik 4 – 2 (0 – 1 , 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Oscar-díj Kramnyiknak

Meggyőző fölénnyel, pályafutása során másodszor választották az év sakkozójává Vlagyimir Kramnyikot. Az orosz világelső hosszas betegség után remekelt a torinói sakkolimpián, megnyerte a dortmundi szuperversenyt, és emlékezetes csatában legyőzte Veszelin Topalovot az elisztai világbajnoki döntőn, amelynek menete, a sakktáblán kívül is zajló „háború” alaposan megosztotta  sakkvilágot.

Hatvannégy nagymester közül hárman Topalovot nem jelölték a legjobb tízbe, egy címviselő Kramnyikot „büntette”. A bolgár exvilágbajnok sem zárt rossz évet, holtversenyben első volt Ananddal a Corus tornán, megnyerte a szófiai szuperversenyt, holtversenyben másodikként végzett a linaresi viadalon.

Megérdemelt Viswanathan Anand harmadik helye, holtversenyes elsőség Wijk aan Zee-ben, és valamennyi rapid versenyt megnyerte. A további helyezettek is szép eredményekkel dicsekedhetnek. Levon Aronjan, az örmény olimpiai bajnok válogatott éltáblása első volt Linaresben, holtversenyben osztotta  a dicsőséget a moszkvai Tal-emlékversenyen.

Vaszilij Ivancsuk megnyerte a Capablanca-emlékversenyt, második az Eb-n és Foroszban, remekelt az EK-n. Tejmur Radzsabovot linaresi második helyéért, korzikai rapid elsőségéért jutalmazták. Lékó Péter Moszkvában tündökölt.

A top 10 az Oscar-díj szavazáskor:  Kramnyik 3636, Topalov 2828, Anand 2754, Aronjan 2238, Ivancsuk 1122, Radzsabov 980, Lékó Péter 963, Morozevics, 888, Mamedgyarov 860, Carlsen 433.

Megszakadt a Csuti-sorozat: bajnok az Aquaprofit Nagykanizsa

Megszakadt a Csuti-Hydrocomp SK csapatának páratlan sorozata, zsinórban nyert öt bajnoki cím után a zalaegerszegiek alulmaradtak az Aquaprofit Nagykanizsa együttesével vívott versenyfutásban. A tavalyi ezüstérmes nagykanizsaiak jelentős erősítéssel vágtak neki a 2006/2007-es idénynek.

Többek között leigazolták Polgár Juditot és Balogh Csabát, de erősítettek a görög Vasilios Kotroniassal is. Kezdetben úgy tűnt, hogy a bajnoki cím megszerzése érdekében tett igazolások nagy riválist, a Csuti-Hydrocomp sakkozóit „paprikázták fel”, és sorban aratták a győzelmeket, a hetedik forduló után öt és félpontos előnnyel vezettek, amikor sor került a szuperrangadóra.

Nagykanizsán játszották le a meccset, és nemcsak a sakkozóik, de a csapatvezetés is remekelt. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka hazavitték a drezdai Európa-bajnokságon szerepelt sakkozóikat, a trió 2,5 ponttal járult hozzá a fantasztikus 9-3-as győzelemhez, amely nyílttá tette a bajnokságot.

A tizedik játéknapon pedig az Aquaprofit az Atomerőmű SE. Paks ellen is nyerni tudott 7,5-4,5-re, míg a Csuti csak 6-6-ot játszott a Statisztika PSC.-vel szemben.

A kétpontos előny birtokában az éllovas Nagykanizsa nyugodtan készülődhetett a sorsdöntő utolsó fordulóra, amelyet ezúttal is a Corinthea Aquincum Hotel konferenciatermében játszottak le. Játszmaveszteség nélkül érték el a biztos első helyet jelentő 9,5-2,5-ös győzelmet.

A bajnokság végeredménye:

1. Aquaprofit Nagykanizsa SK 94 pont

(Polgár Judit 2/4, Vasilios Kotronias (görög) 3/3, Andrei Istratescu (román) 1/2, Balogh Csaba 5,5/8, Constantin Lupulescu (román) 5,5/6, Flumbort András 5,5/11, Faragó Iván 4,5/8, Vajda Levente 7,5/10, Luka Lenic (szlovén) 10/11, Bánusz Tamás 8,5/11, Alin Berescu (román) 1/2, Bokros Albert 8,5/11, Bérczes Dávid 4/6, Szabó Gergely 3,5/4, Horváth Péter 2,5/5, Krizsány László 5/8, Vajda Szidónia 3/5, Bagonyai Attila 3/4, Krutti Valér 9,5/11, Göcző Melinda 1/2)

2. Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg SK 92

(Igor Henkin (német) 0,5/1,  Gyimesi Zoltán 5/9, Sax Gyula 7/11, Dusko Pavasovic (szlovén) 1/2, Horváth Ádám 7/11, Igor Stohl (szlovák) 6,5/10, Horváth Csaba 7/10, Horváth József 7,5/11, Grószpéter Attila 9/11, Boros Dénes 7/9, Horváth Gyula 7,5/11, Horváth Tamás 4/6, Csiszár Csaba 3,5/5, Mészáros Tamás 2/2, Pálkövi József 1/1, Mádl Ildikó 7,5/11, Mihók Olivér 9/11)

3. Atomerőmű SE Paks 81

(Berkes Ferenc 6/11, Ács Péter 8,5/11, Vladislav Nevednichy (román) 1/3, Papp Gábor 4,5/9, Csom István 6,5/11, Szabó Krisztián 7,5/11, Hazai László 1,5/4, Tóth András 0,5/1, Györkös Lajos 6/10, Pataki Győző 6/10, Fodor Tamás 8,5/11, Siklósi Zoltán 1,5/3, Molnár Béla 7,5/11, Ignácz Mária 2,5/5, Tóth Lili 2,5/6, Balázs Gábor 3,5/4)

4. Statisztika PSC. 72

5. Honvéd 68

6. Haladás VSE. 67,5

7. PMSE Antenna-Hungária-MTK  61,5

8. Makói SVSE. 54

9. BEAC-Rufusz 52

10. Edelényi VSE. 51,5

11. Vasas-MKB 50

12. Tabáni Spartacus 48,5

Hazai pályán Veszelin Topalov harmadszor győzött a bolgár fővárosban. A bolgár exvilágbajnok korántsem nyújtott egyenletes teljesítményt, az első félidőt mínusszal zárta. A második körben szokásához híven felpörgött, és végül igazi rivális nélkül célba ért. Négyen osztották a második helyet. A 30 lejátszott partiból 13 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:

1.Veszelin Topalov 5,5 pont

2-5. Sahriyar Mamedgyarov, Liviu-Dieter Nisipeanu, Gata Kamsky és Krishnan Sasikiran 5

6. Michael Adams 4,5

Világbajnok-jelölti párosmérkőzések

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában az eredetileg tervezett időponthoz képest nyolc hónapos késéssel rendezték meg a világbajnok-jelölti párosmérkőzéseket. Az Élő-pontok alapján a beosztást még a 2006 január 1-től érvényes pontszámok alapján elkészítették, de az eltelt több mint egy év alatt az erőviszonyok alaposan megváltoztak. A legjobb példa erre a norvég titán, Magnus Carlsen fantasztikus előretörése volt.

A beosztás alapján biztosra vettük, hogy a legjobb nyolc között magyar szuperrangadó lesz, Lékó Péter és Polgár Judit egy ágra került, és legyőzhető ellenfeleket kaptak az első körben.

Lékó Péter remekelt, Polgár Judit játékán azonban második gyermekének születése után meglátszott a hosszas kihagyás. Lékó a tökéletes felkészülés eredményeként, magabiztos versenyzéssel, az esélyek szinte hibátlan kihasználásával gond nélkül vette az első akadályt.

A török Mihail Gurevics ellen már a negyedik parti után készülhetett a folytatásra, ahol meglepetésre nem Judittal kellett megmérkőznie, hanem nagymesternőnket nagy csatában legyőző orosz Jevgenyij Barejevvel. Első számú sakozónknak öt játszmára volt szüksége, hogy a győzelemhez szükséges 3,5 pontot begyűjtse, és megváltsa mexikói repülőjegyét, a nyolcfős világbajnoki döntőn a részvételi jogot. Kilenc játszmából öt nyerés és négy döntetlen volt elisztai mérlege.

A legjobb 16 között az eredmények:

Magnus Carlsen (norvég) – Levon Aronjan  (örmény) 5 -7  (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

Michael Adams (angol) – Alekszej Shirov (spanyol)  3,5 – 5,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Lékó Péter – Mihail Gurevics (török)  3,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0)

Polgár Judit – Jevgenyij Barejev (orosz)  2,5 – 3,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán) – Szergej Rublevszkij (orosz) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Alekszandr  Griscsuk (orosz) – Vlagyimir Malahov (orosz)  3,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Borisz Gelfand (izraeli) – Rusztam Kaszmdzsanov (üzbég)  5,5- 3,5 (6 döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Gata Kamsky (amerikai) – Etienne Bacrot (francia) 3,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0)

A negyeddöntő eredményei:

Lékó Péter  – Jevgenyij Barejev (orosz) 3,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Gata Kamsky (amerikai) – Borisz Gelfand (izraeli)  1,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan (örmény) – Alekszej Shirov (spanyol) 3,5 – 2,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Alekszandr Griscsuk (orosz) – Szergej Rublevszkij (orosz) 5,5- 3,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen) 

Dortmund: Kramnyik újabb sikere

Dortmund az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik kedvenc városa. A hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyen nyolcadszor vehette át a győztesnek járó díjat. Kramnyik volt a legeredményesebb a gyengébbekkel szemben, az utolsó helyezettek ellen három nyerést ért el.

A torna 28 játszmájából hét végződött döntéssel, az első négy helyezett megőrizte veretlenségét. Lékó az utolsó fordulóban 107 lépésben remizett az azeri Mamedgyarovval, győzelemmel egyedül lehetett volna második.

A verseny végeredménye:

1.Vlagyimir Kramnyik (orosz) 5 pont

2-4. Jevgenyij Alekszejev (orosz), Lékó Péter és Viswanathan Anand (indiai) 4

5. Sahriyar Mamegyarov (azeri) 3,5

6. Magnus Carlsen (norvég) 3

7. Borisz Gelfand (izraeli) 2,5

8. Arkadij Naiditsch (német) 2

Hazai pályán nagy sikert ünnepelhetett az ukrán sakkozás. Foroszban, az Aeroszvit 2007 szuperversenyt legjobbjuk, Vaszilij Ivancsuk nyerte meg. Kezdetben a legfiatalabb résztvevő, a 17 éves Szergej Karjakin vezetett, de a hajrában a rutinos Ivancsuk felülkerekedett.

A torna doyenje és Karjakin is megőrizte veretlenségét. A 110 ezer dolláros díjalapból Ivancsuk 20, Karjakin 15 ezret kapott. Négyes holtverseny alakult ki a harmadik helyen.

A verseny végeredménye:

1. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 7,5 pont

2. Szergej Karjakin 7 (ukrán)

3-6. Alekszander Oniscsuk (amerikai), Peter Szvidler (orosz), Loek van Wely (holland) és Alekszej Shirov (spanyol) 6

7. Perez Lenier Dominguez (kubai) 5,5

8. Szergej Rublevszkij (orosz) 5

9-10. Dmitrij Jakovenko (orosz) és Pavel Eljanov (ukrán) 4,5

11-12. Krishnan Sasikiran (indiai) és Liviu-Dieter Nisipeanu (román) 4

A Nemzetközi Sakkszövetség július 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistán növelte előnyét Viswanathan Anand. Az élcsoportban az ukrán Vaszilij Ivancsuk előrelépése volt a leglátványosabb, Lékó Péter 13-mal növelte Élő-pontszámát, és megelőzte az örmény Levon Aronjant. Meglepetés az orosz Dmitrij Jakovenko előkelő helyezése, egy év alatt 68-cal gyarapította pontszámát. A spanyol Alekszej Shirov visszatornászta magát az elit klubba. A 16 éves Magnus Carlsen átlépte a lélektani 2700 Élő-pontos határt.

A top 10 listája: Anand 2792, Topalov 2769, Kramnyik 2769, Ivancsuk 2762, Morozevics 2758, Mamedgyarov 2757, Lékó Péter 2751, Aronjan 2750, Raszsabov 2746, Jakovenko 2735

Szabadkán rendezték meg a 7. ifjúsági sakkcsapat Európa-bajnokságot. A fiúk versenyében válogatottunk első kiemeltként aranyérmes lett, a leányok mezőnyében együttesünk címvédőként meglepetésre csak az ötödik helyen végzett. 

Biel, Mainz

A norvég Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a 40. bieli sakkfesztivál keretében megrendezett 18-as kategóriájú, 10 fős szuperverseny. A magyar színeket képviselő Polgár Judit a váratlan fordulatokat sem nélkülöző hajrában négyes holtversenyben harmadikként zárta a viadalt.

A torna utolsó három fordulójában többször felborult a papírforma, hihetetlen bakikat is elkövettek a résztvevők.  Hat játéknap után egypontos előnnyel vezető, és a hátralevő ellenfelei tükrében biztos győztesnek látszó 16 éves Carlsen kettőt is vesztett. A két vereség után Magnus csak holtversenyes harmadikként kezdhette a befejező játéknapot, igaz adott volt az esély a javításra, hiszen világossal az egyik éllovas Tejmur Radzsabovval játszott.

A partiig még veretlen azeri sakkozó pocsék napot fogott ki, 28 lépésben megsemmisítő vereséget szenvedett. Az amerikai Alekszander Oniscsuk és Carlsen rájátszásban döntötte el, hogy ki nyeri holtverseny után a viadalt. A két 15-15 perces rapidparti érdekes küzdelem után remi lett, a két 5-5 perces villámpartiban sem bírtak egymással, majd a sorsdöntő „hirtelen halál” játszmát Carlsen remek játékkal megnyerte.

Polgár Judit két győzelem és egy vereség mellett hat döntetlennel fejezte be szereplését.  A tornán a 45 játszmából 21 végződött döntéssel, világossal 13-szor voltak eredményesek.

A verseny végeredménye:

1.Carlsen (norvég) 5,5 pont

2.Oniscsuk (amerikai) 5,5

3-6. Pelletier (svájci), Polgár Judit, Griscsuk (orosz) és Radzsabov (azeri) 5

7-10. Bu Xiangzhi (kínai), Van Wely (holland), Motiljev (orosz) és Avrukh (izraeli) 3,5

Mainzban, a Chess Classic sakkfesztiválon Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be a Grenkeleasing rapid világbajnoki döntő. Az indiai exvilágbajnok 2,5-1,5-re nyert az örmény Levon Aronjan ellen. „Villámkezű” Vishy három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra Aronjant, ezzel megvédte címét, hetedszer nyert a német városban, Vlagyimir Kramnyik, Ruszlan  Ponomarjov, Polgár Judit, Alekszej Shirov, Alekszander Griscsuk és Tejmur Radzsabov ellen győzött az elmúlt hat évben.

Világbajnokság, Mexikóváros

Mexikó fővárosában rendezték meg a 8 résztvevős világbajnokságot. Megkoronázta pályafutását Viswanathan Anand. A 37 éves indiai nagymester remek formában harcolta végig a 14 fordulós viadalt. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét.

Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre.

Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzését megnyerte. Anand teljesítményével 10 Élő-pontot is kasszírozott, s első helyéért 390 ezer dolláros díjat vehet át.

Egypontos hátrányban végzett holtversenyben a második helyen Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand. A címvédő egyszer ingott meg, honfitársától, Alekszander Morozevicstől kapott ki. Hatásos újításai rendre beváltak, nagy érdeklődéssel várjuk majd jövőre Anand elleni visszavágó meccsét. Messze a várakozás felett szerepelt a viadal doyenje, Gelfand. Egyetlen vereségét nagy bakival szenvedte el. Az izraeli nagymester is remekül felkészült a vb-re, erővel is bírta a menetelést.

Lékó Péter ötvenszázalékos teljesítményt ért el, két vereségét két nyeréssel ellensúlyozta. Az ő játékából hiányzott az átütő erő, többször is időzavarba került, előnyös pozíciókat nem tudott győzelemig fokozni. Kevesebb meglepetéssel szolgált a megnyitási változatokban, riválisai „olvastak” a gondolataiban. A viadalon lejátszott 56 játszmából 20 végződött döntéssel, a nagymesterek világossal 18-szor voltak eredményesek.

A világbajnokság végeredménye:

11: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter 7

5. Peter Szvidler (orosz) 6,5

6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette az október 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistát. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand megőrizte éllovasi pozícióját, másodszor lépte át a bűvös 2800-as ponthatárt. Tizennégy ponttal előzte meg az ukrán Vasziij Ivancsukot, aki két jelentős tornát is megnyert az elmúlt három hónapban.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik 16-tal növelte  pontszámát. Az ötödik helyre lépett előre Lékó Péter, négy pontot szerzett  Dortmundban. A FIDE beszámolta a mexikói világbajnoki döntőt, s ezzel reálissá tette a legjobbak rangsorát.  Polgár Judit a 20., Almási Zoltán a 26. volt a világranglistán. 

A top 10 listája: Anand 2801, Ivancsuk 2787, Kramnyik 2785, Topalov 2769, Lékó Péter 2755, Morozevics 2755, Mamedgyarov 2752, Radzsabov 2742, Aronjan 2741, Shirov 2739

Spanyol siker a Klubcsapatok Európa Kupájában

A törökországi Kemerben a spanyol Linex Magic – Merida együttesének elsőségével fejeződött be a Klubcsapatok Európa Kupája. A spanyol csapat az utolsó fordulóban az orosz Ekonomiszt Szaratov gárdáját 4-2-re győzte le.

A második helyért vívott rangadót az Ural Szverdlovszakaja 4-2-re megnyerte a Boszna Szarajevó ellen. Harmadik lett a címvédő Tomszk – 400, negyedik az első helyen kiemelt OSC Baden – Baden. Bajnokcsapatunk, az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK az esélyesebb Alkaloid hatosával szemben elért 4-2-es nagyszerű győzelemmel tizedikként zárta szereplését.

A Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg SK vereséget szenvedett és a 25. helyen végzett. Az élen végzett csapatok neves idegenlégiósok egész sorát szerepeltette.

A 23. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

1.Linex Magic – Merida (spanyol)  13 meccspont, 28,5 pont

2. Ural Szverdlovszakaja (orosz) 12, 31

3. Tomszk – 400 (orosz)  11, 29

4. OSC Baden – Baden e. V (német) 11, 28,5

5. Chess Club Zágráb (horvát) 10, 31,5

6. Ekonomiszt Szaratov (orosz) 10, 28

7. Chess Club Zseljeznicsar Szarajevó (boszniai) 10, 28

8. Keystone (ukrán) 10, 27,5

9. Boszna Szarajevó (boszniai)  10, 26

10. Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK 10, 26 (Vasilios Kotronias (görög) 3,5/6, Constantin Lupulescu (román) 4/7, Luka Lenic (szlovén) 5/7, Szabó Gergely András (román) 4/7, Bokros Albert (2445) 3,5/5, Faragó Iván (2504) 1,5/5, Bérczes Dávid (2430) 4,5/5).

11. Bank King Jereván (örmény) 9, 26

12. Clichy Echecs 92 (francia) 9, 25

13. Gros Xake Taldea (spanyol) 9, 24,5

14. Novoborsky SK (cseh) 9, 22

25. Csuti – Hydrocomp Zalaegerszeg SK  8, 20,5 (Gyimesi Zoltán 4/6, Horváth Ádám 4/6, Boros Dénes 4/7, Horváth Gyula 1/6, Horváth Tamás 1,5/5, Csiszár Csaba 2/5, Mészáros Tamás 2/5, Csiszár Zoltán 0/2)

Kínai siker a Vaksakk-Vk-n

Bilbaóban a kínai Bu Xiangzhi győzött a vaksakk Világkupán. Az utolsó játéknapon Polgár Judit elleni párharca két küzdelmes játszma után 1-1-re végződött. A kínai sakkozó nyerte az első partit, s ezzel bebiztosította tornagyőzelmét.

Nagymesternőnk visszavágott a viadalon a negyedik helyen végzett. Kettős győzelemmel zárta szereplését az ukrán Szergej Karjakin és második lett.

A norvég Magnus Carlsen az exvilágbajnok Veszelin Topalovot világossal feladásra kényszerítette, majd sötéttel remizett a meglepetésre csak ötödik bolgár sakkozóval. Indokolatlan volt a furcsa pontozás, hiszen kevés jó parti született, sokszor a győztes fél keveset tett a nyerésért, csak éppen leütötte az elnézett tisztet, bástyát, vezért, mindezt 3 pontért.

A verseny végeredménye:

1.Bu Xiangzhi (kínai) 21 pont

2. Szergej Karjakin (ukrán) 17

3. Magnus Carlsen (norvég) 16

4. Polgár Judit 12

5. Veszelin Topalov (bolgár) 9

6. Pentala Harikrishna (kínai) 6

A hagyományos pontozás szerinti végeredmény:

1. Bu Xiangzhi 7,5 pont

2-3.Magnus Carlsen és Szergej Karjakin 6

4. Polgár Judit 4,5

5. Veszelin Topalov 3,5

6. Pentala Harikrishna 2,5

Lékó-Ivancsuk csata Munkácson

Munkácson a világranglista második, háromszoros olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk és a rangsorban ötödik, első számú sakkozónk, Lékó Péter 12 játszmás rapid párosmérkőzése 6-6-os döntetlennel zárult. Nagymesterünk a befejező játéknapon mindkét világossal vívott partiját megnyerte, és ezzel kiegyenlítette kétpontos hátrányát.

A párharc főszervezője, Jozef Resch, a dortmundi UEP (Általános Versenyszervező Társaság) elnökének kérésére a két nagymester villámpartikban döntötte el, hogy ki kapja a győztesnek felajánlott kupát.

Az első parti remi lett, a másodikban Ivancsuk sötéttel nyert. Resch úr bejelentette, hogy jövőre a két világklasszis visszavágó mérkőzést játszik.

Lékó Péter (2755) – Vaszilij Ivancsuk (2787) 6 – 6 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1,  döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Csapat Európa-bajnokság

Krétán kettős orosz siker született a 16. sakkcsapat Európa-bajnokságon. A 40 férficsapat versenyében az örmények lettek az ezüstérmesek, az azeriek szerezték meg a harmadik helyet.

A nőknél 29 együttes küzdelmében a lengyelek és az örmények állhattak még dobogóra. Az utolsó fordulóban válogatottjaink megnyerték a kétfrontos összecsapást a hollandok ellen. Női együttesünk a hetedik helyen zárta a kilenc fordulós, svájci rendszerű viadalt. Férficsapatunk Balogh Csaba nagyon fontos nyerésével győzte le a tulipános gárdát.

A 16. Európa-bajnokság végeredménye:

1:  Oroszország (Peter Szvidler 6/7, Alekszander Morozevics 6/8, Alekszander Griscsuk 2,5/6, Jevgenyij Alekszejev 5/7, Dmitrij Jakovenko 5,5/8) 17 MP, 25 pont

2. Örményország (Levon Aronjan 4,5/8, Vlagyimir Akopjan 4,5/8, Gabriel Szargiszjan 6,5/9, Karen Aszrjan 4/8, Smbat Lputjan 2/3) 14, 21,5

3. Azerbajdzsán (Mamedgyarov 5/8, Radzsabov 5,5/9, Gasimov 4/8, Guszejnov 3,5/7, Mamedov 2,5/4) 13, 20,5

10. Magyarország (Almási Zoltán 3,5/8, Gyimesi Zoltán 2,5/6, Balogh Csaba 4,5/8, Berkes Ferenc 5,5/8, Ruck Róbert 4/6) 11, 20

A 7. női Európa-bajnokság végeredménye:

1. Oroszország (Alekszandra Kosztenjuk 5,5/8, Tatjana Koszinceva 5,5/8, Nagyezsda Koszinceva 5,5/8, Jekatyerina Kovalevszkaja 3,5/5, Jekatyerina Korbut 5/7) 15 MP, 25 pont

2. Lengyelország (Monika Socko 6/9, Iweta Rajlich 6,5/9, Jolanta Zawadzka 5/9, Joanna Dworakowska 3,5/5, Marat Przezdziecka 2,5/4) 13, 23,5

3. Örményország (Elina Danielian 6,5/9, Lilit Mkrtchian 5,5/9, Nelly Aginjan 5,5/8, Siranush Andriaszjan 3/8, Liana Aghabekan 0,5/2) 13, 21)

7. Magyarország (Hoang Thanh Trang 5,5/9, Vajda Szidónia 5,5/9, Mádl Ildkó 5,5/8, Gara Anita 4,5/7, Gara Tícia 1,5/3) 11, 22,5

A spanyolországi Vitoriában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov győzött a „Bajnokok Ligája” elnevezésű hat résztvevős, kétfordulós tornán. Topalov az utolsó fordulóban sötéttel győzött a nyerés érdekében túlzott kockázatokat vállaló Polgár Judit ellen.

Nagymesternőnk gyalogot áldozott, de igazi kompenzációt nem kapott cserébe, a tornagyőztes visszavágott az első körben elszenvedett vereségéért. Topalov a torna második félidejében ismét remekelt, öt partijából 4,5 pontot szerzett és másfél pontos előnnyel végzett az élen. Polgár Judit ötvenszázalékos eredménnyel fejezte a tornát, háromszor győzött, háromszor kapott ki. Hat fordulón keresztül vezetett az ukrán Ruszlan Ponomarjov, de be kellett érnie a második hellyel.

A verseny végeredménye:

1.Veszelin Topalov (bolgár) 7 pont

2. Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 5,5

3-4. Liviu-Dieter Nisipeanu (román) és Polgár Judit 5

5. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) 4,5

6. Anatolij Karpov (orosz) 3

Moszkva, Tal-emlékverseny, villám-világbajnokság

Moszkvában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik fölényes elsőségével fejeződött a II. Tal-emlékverseny. A sakkozás 14. világbajnoka pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el fölényes elsőségével. Öt világos játszmájából négyszer győzött, kedvező sorsolását remekül kihasználva végzett az élen.

A mexikói vb-n elvesztette világbajnoki címét, de parádés teljesítményével bizonyította, hogy jövőre a trónról őt „letaszító” Viswanathan Anand elleni döntője nagy csatát, igazi sakkcsemegét ígér. A spanyol Alekszej Shirov vereséggel rajtolt, Lékó Pétertől kapott ki az első fordulóban. Az adok-kapok stílusú Shirovot ez a vereség nem küldte „padlóra”, hanem végül + 1-gyel második lett. Csalódás a címvédőként induló Lékó Péter ötven százaléka. Lassan mumusa lesz Kramnyik, ha sötéttel játszik az orosz sakkozó ellen. Veresége után nem mert kockázatot vállalni, hat remit csinált sorozatban.

Az izraeli Borisz Gelfand nem tudta megismételni mexikói teljesítményét, a remikirály lett. A világranglista második helyétől inthetett búcsút Vaszilij Ivancsuk, az ő játékából is hiányzott az átütő erő. A legifjabb résztvevő, a norvég Magnus Carlsen ismét nyert Élő-pontot. A 20-as kategóriájú, 2742-es Élő-átlagú tornán a 45 partiból csak 12 végződött döntéssel. Magyarázatul szolgálhat, hogy rendkívül kiegyensúlyozottak voltak az erőviszonyok, túlzsúfolt a versenyprogram.

Moszkvában az ukrán Vaszilij Ivancsuk elsőségével ért véget a 20 résztvevős, kétfordulós villám-világbajnokság. A cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a világbajnok Viswanathan Anand és Ivancsuk holtversenyben álltak az élen, a sorsdöntő partiban a szerencsésebb ukrán nagymester győzött, Vishy fölényes állásban hibázott.

Lékó Péter az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Szergej Rublevszkij társaságában holtversenyben ötödikként végzett. A maratoni viadalnak egyik csúcspontja volt Ivancsuk és Lékó játszmája, a 35. körben 215 lépésben végződött pontosztozkodással csatájuk, nagymesterünk vezéráldozattal pattot ért el.

A világbajnokság végeredménye:

1.Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 25,5 pont

2. Viswanathan Anand (indiai) 24,5

3. Alekszander Griscsuk (orosz) 23,5

4. Gata Kamsky (amerikai) 23,5

5-7. Vlagyimir Kramnyik (orosz), Lékó Péter és Szergej Rublevszkij (orosz) 21,5

8. Alekszander Morozevics (orosz) 21

9. Magnus Carlsen (norvég) 20,5

10-11. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) és Michael Adams (angol) 18,5

12.Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 18

13. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) 17,5

14-16. Alekszej Drejev (orosz), Borisz Gelfand (izraeli) és Borisz Szavcsenko (orosz) 17

17. Alekszej Shirov (spanyol) 16

18. Anatolij Karpov (orosz) 14

19. Etienne Bacrot (francia) 12

20. Alekszej Korotylev (orosz) 11,5

Világkupa

A szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban a kieséses rendszerű, 128 résztvevővel megrendezett Világkupa döntője, a 33 éves amerikai Gata Kamsky és a 35 éves spanyol Alekszej Shirov párharca Kamsky 2,5-1,5-ös győzelmével fejeződött be. Kamsky jogot szerzett, hogy a bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval nyolcjátszmás párosmérkőzést vívjon a kihívó jogáért.

A párharc győztese mérkőzhet meg 2009-ben az Anand-Kramnyik világbajnoki döntő nyertesével a címért. Az egykori szovjet ifjúsági bajnok 1989 óta él Amerikában, 1996-ban Elisztában Anatolij Karpovval a FIDE világbajnoki döntőt vívta, a sakkozás 12. világbajnoka 10,5-7,5-re nyert.

Kamsky elisztai veresége után hátat fordított a sakknak, és megkezdte egyetemi tanulmányait. Nagy szenzáció volt visszatérése, sokan nem bíztak abban, hogy képes lesz pótolni a kihagyott éveket. A 11. helyre rangsorolt amerikai nagymester a Világkupán nagy biztonsággal gyűrte le sorban ellenfeleit, hét partit nyert meg  – ebből hatot a klasszikusnak nevezhető időbeosztás szerint – 11 játszmája végződött pontosztozkodással,  ebből egy Szvidler elleni rájátszásban.

Az esélyesek sorban búcsúra kényszerültek. A világranglistán második ukrán Vaszilij Ivancsuk nem „élte túl” a harmadik kört. 

A nyolcaddöntő eredményei:

Karjakin  (ukrán, 2694) – Nisipeanu (román, 2668)  1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Akopjan  (örmény, 2713) – Shirov (spanyol, 2739)  0, 5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Ponomarjov (ukrán, 2705) – Sasikiran  (indiai, 2661)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Carlsen  (norvég, 2714) – Adams  (angol, 2729) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Cseparinov (bolgár, 2670) – Wang Yue (kínai, 2703)  1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0) 

Alekszejev  (orosz, 2716) –  Barejev (orosz, 2653)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Aronjan   (örmény, 2741) –  Jakovenko (orosz, 2710)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 -1, döntetlen)

 Szvidler (orosz, 2732) –  Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 – 2,5  (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A negyeddöntő eredményei:

Karjakin (ukrán, 2694) – Alekszejev (orosz, 2716) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Shirov (spanyol, 2739) –  Jakovenko (orosz, 2710)  2 – 0

Ponomarjov (ukrán, 2705) – Kamsky (amerikai, 2714) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Carlsen (norvég, 2714) – Cseparinov (bolgár, 2670) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Az elődöntő eredményei:

Alekszej Shirov (spanyol, 2739) – Szergej Karjakin (ukrán, 2694) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Magnus Carlsen (norvég, 2714) – Gata Kamsky (amerikai, 2714) 0,5 -1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Alekszej Shirov (spanyol, 2739) – Gata Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Gara és Berkes lett a sakkbajnok

Legjobbjaink távollétében meglehetősen foghíjas mezőnnyel rendezte meg a Magyar Sakkszövetség kieséses rendszerben az 57. férfi sakkbajnokságot. A vártnál jóval kevesebben, csak ötvenhatan neveztek.

Sakkozásunk két szupernagymestere, Lékó Péter és Polgár Judit mellett még hiányzott a mezőnyből válogatottunk derékhada, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Balogh Csaba és Ruck Róbert is. Ezt legkevésbé Berkes Ferenc bánta, aki veretlenül ért célba. Kiemeltként a nyolcaddöntőben kezdte a csatározást, Galyas Miklós (2433) ellen győzött 1,5 – 0,5-re, majd Horváth József ellen sikerrel „pótvizsgázott”.

A döntőben Horváth Ádámmal szemben világossal megnyerte az első partit, majd sötéttel remizett. A kétjátszmás párharcokat a FIDE ajánlása alapján 40 lépésre 90-90 perces, illetve a parti befejezéséig 30-30  perces gondolkodási idővel rendezték meg, 30-30 másodperces extraidővel az első lépéstől. 1-1 esetén villámpartik döntöttek.

A bajnoki címért:

Berkes Ferenc (2606) – Horváth Ádám (2501) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A harmadik helyért:

Horváth József (2519) – Hoang Thanh Trang (2466) 2 – 0

A bajnokság végeredménye:

11: Berkes Ferenc (Atomerőmű SE.)

2. Horváth Ádám (Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg SK)

3. Horváth József (Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg SK)

4. Hoang Thanh Trang (Honvéd Auróra)

Megvédte bajnoki címét Gara Tícia. Az 54. nőisakk-bajnokságot kieséses rendszerben harminc indulóval rendeztek meg. A kétszeres olimpiai bajnoknő Mádl Ildikó mellett – a férfiak viadalán szerencsét próbáló Hoang Thanh Trang kivételével -, válogatottunk tagjai elindultak a viadalon, amely jó erőpróba volt a jövő évi sakkolimpia előtt.

A legjobbak csak a nyolc között kapcsolódtak be a küzdelembe. A nagy meglepetést Ignácz Mária okozta. Női sakkozásunk egyik legnagyobb ígérete az első helyen kiemelt Vajda Szidóniát „búcsúztatta” a villámpartik során.

A sorsolás szeszélye folytán Gara Anita és Tícia a negyeddöntőben egymás ellen csatázott, a snellpartikban a címvédő, a tavalyi szegedi bajnokság győztese, Tícia győzött. Az elődöntőben kikapott Mádl Ildikó. Világossal csak remizett Medvegy Nórával, majd sötéttel könnyen adta meg magát. A bajnoki cím sorsa rájátszásban dőlt el

A bajnoki döntő eredménye:

Medvegy Nóra (2369) –   Gara Tícia (2324)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A 3. helyért vívott mérkőzés eredménye:

Mádl Ildikó (2381) – Ignácz Mária (2223)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A bajnokság végeredménye:

1. Gara Tícia (Postás-MTK)

2. Medvegy Nóra (Statisztika PSC.)

3. Ignácz Mária (Aquaprofit Nagykanizsa Tungsram SK)

4. Mádl Ildikó (Csuti-Hydrocomp Zalaegerszeg SK)

[origo]

Comments are closed.