Forrás: Index

Az orosz hadiipari exportot felügyelő szövetségi ügynökség tagadta pénteken, hogy Oroszország S-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítana Iránnak, amint azt az iráni védelmi miniszter két nappal korábban állította. „S-300-as rendszerek Iránnak történő szállítása, amelynek híre megjelent a tömegtájékoztatásban, e pillanatban tárgytalan, nem tervezik, nem tárgya megbeszéléseknek” az iráni és az orosz fél között, állította a szövetségi katonai-műszaki együttműködési szolgálat rövid közleményében.

Az S-300-as rendszer rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni 27 kilométer magasságban tartózkodó, pilóta vezette vagy pilóta nélküli repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Orosz katonai tisztségviselők azzal büszkélkednek, hogy a rendszer képességei jobbak az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer tulajdonságainál. Az iráni sajtó azt állította, hogy az S-300-as rendszer jelentős károkat tud okozni az amerikai vagy az izraeli erőknek, ha megtámadnák Iránt.

Mosztafa Mohammad Nadzsar iráni védelmi miniszter szerdán közölte, „Oroszország egy már régebben megkötött szerződés alapján szállítja az S-300-as légvédelmi rendszert Iránnak. A szállítás időpontját később jelentjük be”. A washingtoni Fehér Ház szóvivője erre reagálva csütörtökön kijelentette: az Egyesült Államokat aggasztja a szállításról szóló bejelentés és általában az a kilátás, hogy Oroszország ilyen fegyvereket szállíthat Iránnak. h i r d e t é s

Comments are closed.