Forrás: kultura.hu

Kalózok, kémek és gyilkosok hajszolták egymást idei híreinkben, amelyekből olvasóink a legújabb történeti szenzációk mellett a hazai ásatási és kutatási szenzációkról is értesülhettek. Az év végi összegzés elérkeztével úgy döntöttünk, hogy 10, szerintünk érdekesre sikerült anyagot gyűjtünk össze egy csokorba.

A burgonya titkos története

A világ negyedik legtöbbet fogyasztott élelmiszerének története rejtélyekkel teli: a földből kiásott gumókat az inkák istenítették, míg az írek az éhség miatt átkozták. Egy új kutatás a modern burgonya eredetének vizsgálata során váratlan eredményre jutott: a haszonnövény európai megjelenésekor meglehetősen kacskaringós utat járt be.

Miért pont ez: igazi ritkaságnak számítanak azok az igen fontos, a történeti szenzációk világától távol álló kultúr- és gasztronómiatörténeti kutatások, amelyek a mindennapok növényeinek történetét elemzik. Mivel 2008 a krumpli éve lesz, bemelegítésnek jó lesz megtudni valamit a történetéről is. Titokzatos álló sírok Dombóváron

Dombóváron, a volt vágóhíd területén tereprendezési munkák során régészeti leletek sokasága került elő a kőkortól az Árpád-korig. Ezek közül a középkorban állva eltemetett férfi és nő alig ötszáz éves csontváza komoly fejtörést okozott a régészek számára. Az eredményekről Szabó Géza régész küldött beszámolót a Múlt-kornak.

Miért pont ez: az idei év egyik legnagyobb, ám igen kevés visszhangot kapott hazai régészeti szenzációja volt.

Vita a Kennedy-merénylet okairól

Az amerikai elnök születésének 90. évfordulójához időzítve egyszerre két vaskos könyv is napvilágot látott az Egyesült Államokban: az egyik nevetség tárgyává teszi a Warren-bizottság magányos gyilkos-elméletét, a másik pedig „végérvényesen” kizárja az összeesküvés lehetőségét.

Miért pont ez: az egyik legkomolyabb összeesküvés-elmélet kapcsolódik a 40 éve történt eseményhez, amelynek valódi okait ma is csak találgathatjuk. Összeállításunk a legújabb kutatási eredményeket vonultatta fel.

A katonai repülés egykori fellegvára: repülőtér az Alpokalján

Már több, mint 90 éve annak, hogy létrehozták az Osztrák-Magyar Monarchia harmadik legnagyobb és a Trianon utáni Magyarország legnagyobb repülőterét. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy hosszú ideig Szombathelyen volt a magyar katonai repülés legjelentősebb fellegvára, ahol hosszabb-rövidebb ideig minden jelentősebb pilóta megfordult.

Miért pont ez: Révész Tamás kutató diákként, tinédzserként írta meg monográfiáját a hely történetéről, amely még egy idős történésznek is becsületére válhat.

Magyar zsidókat mentett a későbbi pápa

Újonnan napvilágra került dokumentumok szerint Angelo Roncalli bíboros, a későbbi XXIII. János pápa tevékenysége messze túlment a Vatikánnak küldött figyelmeztetéseken: menlevelei és hamis keresztlevelei segítségével 12 ezer magyar zsidót mentett meg a holokauszttól, amikor diplomataként dolgozott Isztambulban a II. világháború alatt.

Miért pont ez: a 2007-es év egyik első híre is a II. vatikáni zsinat kapcsán híressé vált pápa emberségét erősítette.

+1 A propagandisztikus diafilmek varázslatos világa

A diafilmnek nem csak romantikája, hanem több mint félévszázados múltja is van. Az 50-es évek propaganda diafilmjeinek kockáin bizony komoly harc dúlt az imperialista ellenség, a kolorádói krumplibogár, valamint a begyűjtést akadályozó Sonkás Vendel és Lapockáné ellen – derült ki a Múlt-kor második évfolyamának 14. adásából.

Miért pont ez: az év utolsó adása félelmetes kontraszttal sokkolt: a diktatúrák konok butasága mellett a magyar csendőrök embertelenségébe is bepillantást nyerhettünk.

Szerintünk ezek voltak a 2007-es évet leginkább jellemző hírek a Múlt-koron. Ön mit gondol? Mi maradt ki a válogatásból, melyik hír tetszett a leginkább? Itt megírhatja nekünk!

Forrás:

Comments are closed.