Forrás: Origo

Nem volt eredményes a palesztin elnök és az izraeli kormányfő újabb, csütörtökön Jeruzsálemben tartott találkozója; a feleknek nem sikerült feloldaniuk a Kelet-Jeruzsálem körüli zsidó telepek tervezett bővítése körüli ellentéteket.

Mahmúd Abbász és Ehud Olmert először tartottak hivatalos találkozót az izraeli-palesztin béketárgyalások múlt havi újraindítása óta; kétórás megbeszélést folytattak az izraeli miniszterelnök hivatali rezidenciáján.

Palesztin illetékesek elmondása szerint Abbász palesztin elnök Har Homa zsidó telep bővítésének befagyasztását követelte a megbeszélésen. A találkozó előtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterhez fordult, próbálva kieszközölni, hogy Washington gyakoroljon nyomást Izraelre az építési tervek elvetése érdekében.

Száeb Erekát, a palesztin tárgyalóküldöttség vezetője elmondta: Abbász a megbeszélésen aláhúzta, hogy a zsidó telepek bővítésének leállítása elengedhetetlen a novemberi annapolisi Közel-Kelet-értekezleten elindított, az elképzelés szerint a végső békemegállapodás aláírásához vezető tárgyalások előmozdítása érdekében.

Az izraeli kormányfő megismételte a zsidó állam álláspontját, amely szerint Izrael nem épít új telepeket, és a meglévőket sem bővíti azok jelenlegi határain túl, viszont fenntartja magának a jogot, hogy – figyelemmel a természetes népességnövekedésre – új lakásokat építsen a telepek határain belül.

A 8500 lakosú Har Homa a Kelet-Jeruzsálemet körülölelő telepláncolat része. A város körül összesen mintegy 180 ezer zsidó telepes él, Ciszjordániában rajtuk kívül összesen 270 ezer. A palesztinok régóta követelik, hogy ne épüljenek újabb kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai zsidó telepek, mert az érintett területeket a megalakítandó palesztin állam részének tekintik.

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51