Forrás: Index

Egyiptom olyan megfigyelő rendszert vásárolt, amellyel ellenőrizni tudja a Gázai övezettel való határa alatt ásott, fegyvercsempészésre használt alagutakat, írta keddi számában a The Jerusalem Post. A lap úgy tudja, hogy Egyiptom egy amerikai cégtől szerezte be a rendszert több millió dollárért abból az összegből, amelyet az Egyesült Államok évente ad segélyként a közel-keleti országnak.

A The Jerusalem Post egy névtelenséget kérő egyiptomi illetékest idézett, aki kijelentette: „Érdekünk leállítani a fegyvercsempészetet, nem érdekünk látni határunk mentén megerősödni egy szélsőséges muzulmán szervezetet, amely kapcsolatban áll az egyiptomi Muzulmán Testvériséggel”.

Az izraeli lap értesülése egy nappal azelőtt látott napvilágot, hogy Ehud Barak izraeli védelmi miniszter Sarm-es-Sejkben találkozik Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel és kollégájával, Mohamed Huszein Tantavival, és a tárgyalások egyik témája éppen a határ menti fegyvercsempészet lesz.

A Jerusalem Post szerint az egyiptomi beruházásnak semmi köze nincs az izraeli nyomásgyakorláshoz, hogy lépjen fel szigorúan a Hamász támogatta fegyver- és robbanóanyag-csempészet ellen. Kairó álláspontja szerint a döntés nemzetbiztonsági célokat szolgál. Egyiptom egyben vissza is utasította Izrael azon vádját, hogy nem lép fel elég erőteljesen a Hamász terroristái ellen, akik fegyvereket próbálnak bejuttatni Izraelbe.

Az egyiptomi forrás szerint a csempészés zavarja Egyiptom és Izrael kapcsolatait. „Ez megzavarja Izrael és Egyiptom kapcsolatát, pont az ellenkezője történik annak, amit szeretnénk, azaz a kapcsolatok erősítését.”

Comments are closed.