Forrás: Híradó

Daniel Barenboim is a BMW Hydrogen 7 használója

2007. december 25. 14:32

A berlini Állami Opera zeneigazgatója mellett Jay Leno és filmsztárok is használják a környezetkímélő luxusautót

Hat nyelven beszél, megszállott szivarozó, komolyzenei Grammy-díjas és a német Szövetségi Érdemkereszt tualjdonosa. Buenos Airesben született és Izraelben nőtt fel. A karmester Daniel Barenboim a sokoldalúság szimbóluma. A berlini Unter den Linden Állami Operaház általános zeneigazgatója most egy újabb oldalát mutatja meg: hidrogénhajtású autót használ. A zeneigazgató Berlinben vette át BMW Hydrogen 7 jelzésű autóját a BMW képviselőjétől, Hermann Bohrer-től, aki egyben a berlini BMW motorkerákpár gyár igazgatója. Az átadás a Barenboim zenei irányítása alatt készülő Don Giovanni premierje előtt volt, ahol a művész így nyilatkozott: „A környezetet illetően mindanniyunknak közös a felelőssége. Az üzletembereknek, a politikusoknak és az egész társadalomnak is. Az olyan új, innovatív technológiák, mint amelyeket a BMW Hydrogen 7 is felvonultat, komoly jelzések, és én lehetőségeimhez mérten támogatom ezeket a megoldásokat.”

Az átadás után Hermann Bohrer kijelentette: „Daniel Barenboim egy kiváló személyiség a komolyzene terén, és mindig is nyitott volt az újszerű megoldásokra. Nagyon örülünk, hogy a BMW Hydrogen 7-re esett a választása, így készen áll arra, hogy ma tegyen lépéseket a holnap közlekedésének képviseletéért.

A világ első, sorozatgyártásra is alkalmas hidrogénhajtású luxuslimuzinját más hírességek is kipróbálták már. A Római Filmfesztiválra például a három diva – Monica Bellucci, Cate Blanchett és Jane Fonda – a BMW hidrogénhajtású autójával érkezett meg, de ugyanott így tett Gérard Depardieu, Francis Ford Coppola, Geoffrey Rush, az olasz színésznők Asia Argento és Greta Scacchi, az indiai színész és rendező Shekhar Kapur és a Cannes-i filmfesztivál elnöke, Gilles Jacob is. Az eseményen a német autógyár összesen hat járművet biztosított a hírességek szállítására.

Hollywoodban is kedvelt jármű a Hydrogen 7

A TV-sztár Jane Leno szintén nemrégiben tesztelhette az első hidrogénhajtású luxusjárművet. Az Emmy-díjas, közismerten nagy autórajongó műsorvezető hatalmas autóparkkal rendelkezik és burbanki otthonában van egy „zöld garázsa” is. „Mint megszállott autórajongó, mindig is érdekelt a jövő autótechnikája. A BMW Hydrogen 7-essel való utazás számomra igazán nagy élmény, hiszen köztudottan környezetbarát vagyok”- mondta Leno.

David Guggenheim, Holywood felkapott sztárrendezője, Al Gore Oscar-díjas dokumentumfilmjének rendező-producere is egyike volt azoknak, akik tesztelték az alternatív energiával működő luxuslimuzint. „Teljesen felvillanyoz, hogy vezethetem a BMW Hydrogen 7-est” – mondta Guggenheim. „A Kellemetlen igazság című munkánk mély nyomott hagyott bennem környezetünk védelmével és a Föld iránti tisztelettel kapcsolatban, és megmutatta, hogy bizony sürgős változásra van szükségünk. Minden mérföld, amit megteszünk a hidrogénhajtású járművekkel, már haladás ebbe az irányba.” Guggenheim számos hollywoodi filmben dolgozott már mint rendező, író vagy producer. Egyik legismertebb munkájában, a Kiképzés című mozifilmben Denzel Washingtonnal forgatott, de több sikeres tv-sorozat egyes epizódjait is ő rendezte, például Kemény Zsaruk, Alias, 24, Vészhelyzet.

A BMW csoport a sorozatgyártásra alkalmas BMW Hydrogen 7 modellből száz darabot készített, amelyeket politikai, gazdasági és közéleti személyiségeknek adnak tesztelésre. A szemléletváltáson túl e tesztelések másik célja, hogy a hétköznapi használat tapasztalatait felhasználják a modell továbbfejlesztésében. A politikusok és üzletemberek között van Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke, Andris Piebalgs, a Bizottság energiaügyekért felelős tagja, Michael Glos, a német gazdasági és technológiai szövetségi miniszter, Dr. Werner Schnappauf, bajor környezetvédelmi miniszter, Erwin Huber, gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter, Christian Ude München főpolgármestere, Guido Westerwelle, a német szabaddemokrata párt (FDP) elnöke és Erich Sixt, a Sixt autókölcsönző lánc vezetője.

A fenti művészeken felül a Hydrogen 7 autót használta már Anna Netrebko , orosz sztár-szoprán, Christiane Paul és Alex Milberg német színészek is, illetve az „Ocean”s 13” Los Angeles-i premierjére Brad Pitt és Angelina Jolie is egy BMW Hydrogen 7 típusú autóval érkeztek.

A BMW csoport úttörőnek számít a hidrogén technológiában és komoly előrelépéseket tett már ezen a téren. A bajor konszern már több, mint két évtizede elkötelezett híve a fenntartható mobilitásnak, és 2006 szeptemberében bemutatta a világ első, sorozatgyártásra alkalmas hidrogénhajtású autóját, a BMW Hydrogen 7 modellt, amely nemcsak a BMW csoport számára mérföldkő a fosszilis energiahordozóktól független kor felé vezető úton, de egyúttal jelzés is az egész autó- és energiaipar számára. Hosszútávon a hidrogén lép a benzin és a gázolaj helyébe, mint energiaforrás.

A BMW Hydrogen 7 következetes fejlesztési stratégia eredménye, amely előremutató technológiájával a fenntartható mobilitás lehetőségét hordozza. A 7-es limuzint egy 191 kW/260 LE teljesítményű, 12 hengeres motor hajtja, amely álló helyzetből 9,5 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométer/órás sebességre, és gyorsan, könnyedén képes átváltani a hagyományos Super Plus benzin égetésére is. Az innovatív megoldás a belső térben sem jár hátránnyal: a hátsó utasok ugyanazt a kényelmet élheti át a világ első, mindennapi használatra szánt hidrogénhajtású autójában, mint a hagyományos hajtású 7-es BMW modellekben.

Az első hidrogén üzemanyagtöltő-állomást a BMW csoport közreműködésével 1999. május 5-én nyitották meg a müncheni repülőtéren. Jelenleg világszerte 21 olyan töltőállomás van, ahol hidrogén tankolására alkalmas technikai berendezést alkalmaznak. Európában már nemcsak Németországban, hanem Ausztriában (Graz) és Belgiumban (Brüsszel) is találkozhatunk hidrogénkutakkal.

bmw.hu

Comments are closed.