Forrás: Index

A szentföldi béke és szeretet, valamint a palesztin nép függetlenségének megteremtését célzó, politikai töltetű felhívást tett közzé Michel Sabbah jeruzsálemi latin pátriárka Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén az éjféli karácsonyi misén elmondott szentbeszédében.

A pátriárka a Születés templomában hangsúlyozta: „Istennek e földje nem lehet egyesek számára az élet, míg mások számára a halál, a kirekesztettség, a megszállás, vagy a politikai bebörtönzés földje”.

Sabbah szentbeszédében ostorozta a vallási szélsőségeseket, és sajnálkozott amiatt, hogy évről évre zsugorodik a Szentföldön élő keresztény közösség.

A misén megjelent Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki előzőleg újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy az ez év végén felújult izraeli-palesztin béketárgyalások jövőre elvezetnek a független palesztin állam megteremtéséhez.

A béketárgyalásokhoz fűződő remények miatt Betlehemben idén az elmúlt évekhez képest jóval békésebben, sőt vidám hangulatban ünnepelték a karácsonyt. Ezt tükrözte a városba látogató zarándokok száma is: hétfőn több ezren utaztak a ciszjordániai városba, jóllehet az elmúlt években – a palesztin felkelés 2000-es kirobbanása után – alaposan megcsappant a Betlehembe vágyó keresztény zarándokok hada.

Az ünnepi hangulat ellenére a palesztin biztonsági erők évek óta nem látott nagy létszámban ügyeltek a városban a közrendre.

Comments are closed.